Издателство "Фльорир"

Ергосфера > Парапсихология > Необяснимите способности на психодетективите

Необяснимите способности на психодетективите

Медиуми разкриват престъпления
с помощта на кристална сфера или махало

Стотици са документираните случаи на психоразследвания, при които екстрасенси прилагат способностите си в помощ на следствието, за да откриват убийци и изчезнали жертви.

На 13 октомври 1993 г. полицията в Генуа открива тялото на убита възрастна жена, намушкана с нож двадесет и два пъти. Жертвата Мария Сконфиенца е антиквар по професия. От дома й е открадната скъпа купа от розов кварц. В протоколите на полицията е записано: "Вероятно убита и ограбена от кредитор", но престъпникът не е открит.

След няколко дни постъпва сигнал от Анкона, че по време на спиритичен сеанс някакъв медиум в транс е заявил: "Търсете Луиджи, който живее до портала!" Следователите не обръщат внимание на ясновидението до момента, когато в Монца е задържан някой си Ванин, опитващ се да продаде на антикварен магазин купата от розов кварц, открадната от дома на Мария Сконфиенца. Оказва се, че Ванин живее до известен градски портал, а първото му име е Луиджи. В крайна сметка убиецът е открит и арестуван, но никой не успява да обясни "просветлението" на медиума от Анкона.

Феноменът, свързан с необяснимите способности на психодетективите, е изключително спорен

Феноменът, свързан с необяснимите способности на психодетективите, е изключително спорен. След като официалната наука все още не вярва на парапсихологията, естествено е болшинството полицейски служители да не гледат сериозно на паранормалните видения на медиуми и ясновидци. Освен това виденията на сензитивните следователи не винаги са достоверни и малцината доказали възможностите си екстрасенси са дискридитирани от безброй самозвани гадатели. През 1975 г. например в американския град Нарагансет, щат Род Айлънд, нашумя случаят с мнимия екстрасенс Уйлям Финг, обвинил несправедливо Форсет Хокси в отвличането и убийството на 5-годишния Джейсън Форман. Детето изчезнало безследно и въпреки че полицията не обърнала особено внимание на "разкритията" на Финг, общественото мнение се стоварило върху Хокси, който бил подложен на неистово морално линчуване. А истинският престъпник - 23-годишен психопат, бил разкрит чак седем години по-късно.

Случаи като този обясняват предпазливостта на властите и на самите парапсихолози при психоразследванията. А и често става дума за крайно деликатни ситуации, при които неподкрепената със сигурни доказателства намеса може да активира надеждите или болката на родители и роднини.

Обикновено психодетективите не достигат до сигурни доказателства, а само до объркани видения и странни възприятия. Именно доайенът на паранормалните следователи - холандецът Жерар Круасе, помогнал на Доайенът на паранормалните следователи - холандецът Жерар Круасе, помага на полицията за разкриването на десетки престъпленияПсиходетективите използват различни системи, за да стигнат до т.нар. ментална празнота и да се концентрират върху обекта, който трябва да открият. Някои от тях използват за концентрирането си кристална сфера, други предпочитат карти или махалополицията за разкриването на десетки престъпления, признава затрудненията си при практическото разшифроване на своите усещания. Жерар Круасе"Винаги се притеснявам при намесата ми в случаите на кражба или убийство, защото се страхувам да не обвиня някой невинен! - казва Круасе. - Фактически аз често имам доста точни видения за мястото, където е станало престъплението, и мога да опиша някое лице, присъствало на събитието, но то може да се окаже невинен минувач, а не убиецът. Виденията ми не са напълно ясни. То е като че виждам да се появява някакъв неосезаем прах, който малко по малко формира точки, после линии, а от тези линии възникват форми и сцени, отначало в две измерения, а след това с релеф. Виденията ми са като цяло в черно и бяло, но когато открия някой труп, успявам да хвана цветовете..."

"Хората имат за Круасе доста деформирана представа! - казва парапсихологът от университета в Утрехт проф. Вилхелм Тенхаеф, години наред изучавал способностите на екстрасенса. - Той с право е считан за един от най-брилянтните психически следователи и въпреки това при близо 90 % от съдебните случаи, с които се е занимавал, е избягвал категоричните обвинения за идентичността на виновния. За феноменалните му умения няма обяснение, но при всеки случай той е успявал да представи ценни индикации на следователите. Например при разследванията на изчезнали хора успешните му случаи бяха над 80 %!"

По-скептична в отношението си към феномена е американската психоложка Луиз Лудвиг от Сити Колидж в Лос Анджелис, провела със съдействието на полицията тест с група психодетективи за разкриването на конкретни престъпления: "Резултатите ме разочароваха. Дванадесетте ясновидци, включени в експеримента, представиха недостатъчна информация за четирите престъпления, които разследвахме..."

Но ако в определени случаи паранормалните видения не се оказват полезни за следствието, в други случаи чрез тях се разкриват престъпления.

"Близките ми често са казвали, че имам медиумни способности! - споделя американката Ета Смит, за малко не станала жертва на лов за вещици. - Затова когато един ден разчетох в съзнанието си някакво убийство, веднага се обърнах към полицията. Обясних им, че усещам хълм, заобиколен с храсти, а сред растителността полузаровени женски крака с бели чорапи. Посочих мястото, полицаите отидоха там и намериха трупа на изчезнала преди няколко дни медицинска сестра. Мислите, че ми благодариха? Нищо подобно! Не повярваха на моите видения и ме арестуваха с обвинение в убийство. Бяха сигурни, че съм виновна, защото само престъпникът би могъл да знае къде е скрит трупът на убитата. За щастие скоро след това откриха истинския убиец!"

Не са малко и примерите за предоставени от екстрасенси точни информации, които обаче не са взети под внимание от властите.

Една от следите при разследването на покушението над политика от Италианската християн-демократическа партия Алдо Моро, отвлечен през 1978 г. от Червените бригади, е дадена на полицията от медиум

По време на разследването на покушението над политика от Италианската християн-демократическа партия Алдо Моро, отвлечен през 1978 г. от Червените бригади, един от медиумите съобщил на полицията, че е визуализирал думата Градоли. На пророчеството, фиксирано в полицейските протоколи, не било обърнато никакво внимание и доста по-късно било открито терористичното леговище на ул. "Градоли" в Рим, където държавникът Моро е бил затворен.

При разследванията във връзка с отвличането през 1990 г. на Патриция Такела в генуезкия вестник "Ил лаворо" пристига сигнал от жена, представяща се за медиум. Журналистът Масимо Каландри, наблюдавал случая, си спомня: "Медиумът ни даде един точен адрес: улица "Сан Лоренцо" № 17. Свързах се с карабинерите, които с неохота ме придружиха до мястото. Не намерихме нищо, номерът не съществуваше. А след време момичето бе открито на ул. "Сан Лоренцо" № 17, но в селището Санта Маргерита Лигуре на 30 км от Генуа!" Според специалистите в този случай екстрасензорното възприятие е фиксирало точния адрес, без обаче да установи точната местност.

Но как все пак екстрасенсите достигат до своите видения?

Някои психодетективи работят с кристални сфери

Психодетективите използват различни системи, за да стигнат до т.нар. ментална празнота и да се концентрират върху обекта, който трябва да открият. Някои от тях използват за концентрирането си кристална сфера, други предпочитат карти, махало или радиестезия.

Някои психодетективи работят с географска карта и отвес

Докосвайки предмети, принадлежали на търсените хора, Круасе например е успявал да възстанови последните им мигове и да открие точното им място. При други случаи е поставял снимка на изчезналия човек върху географска карта, като е "усещал" мястото, където трябва да се търси. Този способ, наречен психоскопия, е особено ефектен при търсенето на удавени хора.

"Феноменалните способности на Круасе вероятно са свързани с един инцидент през детската му възраст! - коментира проф. Тенхаеф. - Когато е бил 10-годишен, той се подхлъзнал в някакъв канал и почти се удавил, като по чудо бил спасен. Оттогава се появила странната връзка между Круасе, водата и водните инциденти, способността да "вижда" непознати нещастници, паднали във водата или удавили се!"

Проф. Тенхаеф е убеден в способностите на холандския ясновидец: "Изследвах 47 медиуми и ясновидци, но Круасе е моят предпочитан обект. Той бе винаги готов да помага на хората и никога не приемаше пари. Многократно го подлагах на т.нар. тест на креслата и резултатите бяха просто фантастични. Вкарвах го в зала, пълна със столове, и го карах да ми опише хората, които седем дни по-късно ще седнат на определените места. И Круасе познаваше винаги! При единствените случаи, когато не отговаряше, се оказваше, че посоченото място е останало празно..."

Жерар Круасе умира на 71-годишна възраст през 1980 г., но феноменът остава. Синът му Жерар наследява способностите на баща си.

Жерар Круасе-младши

Круасе-младши също помага на властите при разкриването на редица криминални престъпления. Чрез паранормалните си сили например успява да разплете случая с двете момиченца, изчезнали в Южна Калифорния. Децата излезли на разходка във Фоли Бийч, близо до Чарлстън, и повече не се върнали вкъщи.

Круасе се концентрирал над подробна карта на зоната, която никога не бил посещавал, и визуализирал сцената на престъплението. След това изпратил писмо на близките, насочвайки ги към района на трагедията. Разкопавайки мястото, посочено от Круасе, полицията намерила труповете на децата, а след известно време бил открит и убиецът.

Официалните позиции за разследванията с помощта на ясновидци са предпазливи и противоречиви. "Като военен никога не бих се обърнал към екстрасенс!" - казва шефът на карабинерите в Рим полк. Умберто Пиноти. "Очевидно е, че при десетки хиляди предвиждания и стотици пророкуващи рано или късно някой случайно ще уцели..." - казва ученият Лоренцо Монтали.

На друго мнение обаче са десетките специалисти, които са се сблъсквали с феномена ясновидство. "Убеден съм, че рано или късно хората, надарени с медиумни способности, ще решават основните задачи в полицейските управления! - казва детективът Ал Лубертаци от полицията на Нортли, Ню Джърси. - С това не искам да убеждавам колегите си в незаменимостта на психодетективите. Те трябва да го разберат сами!"

Красимир ГЕОРГИЕВ, Евгени АЛЕКСИЕВ

Снимки: Архив на група "Ергосфера"

Феноменът, свързан с необяснимите способности на психодетективите, е изключително споренФеноменът, свързан с необяснимите способности на психодетективите, е изключително спорен

Доайенът на паранормалните следователи - холандецът Жерар Круасе, помага на полицията за разкриването на десетки престъпленияДоайенът на паранормалните следователи - холандецът Жерар Круасе, помага на полицията за разкриването на десетки престъпления

Психодетективите използват различни системи, за да стигнат до т.нар. ментална празнота и да се концентрират върху обекта, който трябва да открият. Някои от тях използват за концентрирането си кристална сфера, други предпочитат карти или махалоПсиходетективите използват различни системи, за да стигнат до т.нар. ментална празнота и да се концентрират върху обекта, който трябва да открият. Някои от тях използват за концентрирането си кристална сфера, други предпочитат карти или махало

Жерар КруасеЖерар Круасе

Една от следите при разследването на покушението над политика от Италианската християн-демократическа партия Алдо Моро, отвлечен през 1978 г. от Червените бригади, е дадена на полицията от медиумЕдна от следите при разследването на покушението над политика от Италианската християн-демократическа партия Алдо Моро, отвлечен през 1978 г. от Червените бригади, е дадена на полицията от медиум

Някои психодетективи работят с кристални сфериНякои психодетективи работят с кристални сфери

Някои психодетективи работят с географска карта и отвесНякои психодетективи работят с географска карта и отвес

Жерар Круасе-младшиЖерар Круасе-младши

Статиите са защитени съобразно механизмите, свързани с нормативните документи за авторското право, и могат да бъдат препечатвани или ползвани в централния и периодичния печат и в другите средства за масова информация само след изричното разрешение на авторите, което може да бъде договорено на e-mail ergosfera@fliorir.com или на тел.: 846-57-68 или gsm: 0885-733-566, издателство “Фльорир”. Статиите могат да бъдат ползвани в други електронни сайтове само изцяло и без промени, със споменаването на авторите и наличието на връзка към http://www.fliorir.com. Снимките към статиите могат да бъдат ползвани само след разрешение на авторите и надписването към тях на текста: Снимки: архив на група “Ергосфера”.

Ергосфера > Парапсихология >Необяснимите способности на психодетективите

© Copyright Fliorir 2005. All rights reserved.