Издателство "Фльорир"

Ергосфера > Загадки на историята > Има вампири, няма вампири

Да изпиеш кръвта на любимия

Има вампири, няма вампири

Вампири наистина съществуват, въпреки че не притежават свръхестествени силиГраф Дракула

Психолозите определят клиническия вампиризъм или хемосексуалността като привличане от сексуален тип към кръвта. Този изключително рядък синдром доказва, че вампири наистина съществуват, въпреки че не притежават свръхестествени сили.

Много случаи на вампиризъм и борба с вампири са регистрирани в официални полицейски рапорти. През 1730 г. например в един от докладите на австрийските военни власти в детайли се описва обезвреждането чрез забиване на дървен кол в сърцето на вампир и цяла епидемия от вампиризъм сред обитателите на някакво селище.

Американката Трейси Уиджинтън смучела кръвта на своя любовник по време на сексуалните актове и през 1989 г. убила Едуард Клайд, за да изпие кръвта му.

През 1992 г. бразилецът Марсело Коста де Андраде убил 14 момчета и изпил кръвта им, вярвайки, че това ще го направи по-мъжествен.

Замъкът на граф ДракулаАктьорът Клаус Кински в ролята на вампир във филм от 1979 г.

През юли 1996 г. журналистката Сюзън Уолш изчезнала, докато събирала сведения за вампирска секта от Ню Йорк - хора с клинообразни зъби, пиещи човешка кръв.

Съществува ли наистина зловещото безсмъртно същество? Има ли медицинско обяснение за вампиризма?

Според изследване в Калифорнийския държавен университет над 27 % от американците са убедени, че вампирите наистина съществуват. Актьорът Бела Лугоши в ролята на Дракула във филм от 1931 г.Ако попитаме тези хора как изглеждат кръвожадните демони, те вероятно ще опишат вампирите от многобройните филми по стереотипа на романа за Дракула, написан през 1897 г. от Брам Стокер. Литературният вампир е привлекателен аристократ, който през деня почива в луксозен ковчег в замъка си, а нощем търси кръв. Въпреки свръхчовешките си способности Дракула се ужасява от кръстовете, от чесъна и от светлината.

Дракула

Съществува и друг тип вампир - от народните предания и традиции в различни исторически периоди на почти всички култури. Този вампир е селянин и за разлика от кинематографичния си аналог живее в гробището обикновено без собствен ковчег. Литературният вампир парадира с безсмъртието си и пътешества по света в търсенето на нови жертви, а вампирът от преданията мрази своето състояние и не напуска пределите на селището си.

За да разберем защо фигурата на вампира е останала в народната памет, трябва да се върнем с около 200 години назад, когато причините за повечето болести са били забулени в мистерия. Хората са вярвали, че болестите и смъртта са Божие дело, но понякога са възниквали ситуации, предизвикващи масов страх от непонятни зловещи сили.

Причините за внезапната смърт на здрави хора са били приписвани на свръхестествени феномени. Вампир е изпил живота на нещастника, за да захрани собственото си безсмъртие! Обитателите на селото взимали предвид възможността мъртвецът също да се превърне във вампир, изравяли трупа и търсели знаците на предполагаемия вампиризъм: регенерация на кожата, израстване на косата и ноктите, червендалест вид, кървене от естествените отвори на тялото, издаване на стонове и пр. Днес процесът на разлагане е добре известен на науката, но в миналото онова, което се е случвало с човешкото тяло след Ефекти на мускулна контракция обясняват растежа на ноктите на мъртвитеПри една рядка генетична болест кучешките зъби добиват конична форма и силно израстватпогребването му, е било обвито в неяснота, затова ловците на вампири интерпретирали типичните процеси при разлагането като явни доказателства за вампиризъм.

Когато един труп се разлага, във вътрешността му се произвеждат газове, които причиняват подпухване. Раздуват се нежните тъкани, при мъжете членът достига значителни размери. Мъртвецът може да изглежда Болните от морфея получават виолетови екземи по долната устнаПо време на ареста на вампира Йохан Хейх на 18.03.1949 г. (снимката вляво) и вампирът от Нюрмберг, тероризирал Германия през 1974 г. (снимката вдясно)по-охранен, отколкото е бил приживе, а изправеният му член навява мисли за продължаваща сексуална активност. След като покойникът официално е бил обявен за вампир, правело се необходимото за окончателния покой на духа му. Най-разпространеният метод: да се забие заострен дървен кол в сърцето на вампира. В хода на подобна "операция" е възможно експлозивно освобождаване на телесен газ, при което изглеждало, че трупът стене.

В народните предания за вампирите кръвопийците са бледи здрави същества с дълги нокти и зъби. От носа и устата им се прецежда "прясна" кръв. Наблюдението на феномените е било точно, но интерпретацията им - погрешна.

Днес медицината обяснява загадките в митовете за вампирите: при една рядка генетична болест кучешките зъби добиват конична форма и силно израстват, при някои кожни болести по тялото се появяват патологични следи като от ухапване, болните от морфея получават виолетови екземи по долната устна, при синдрома на Сезари кожата е свръхчувствителна към светлината, ефекти на мускулна контракция обясняват растежа на ноктите на мъртвите и пр.

Науката отрича вампирите. Вампири няма! И все пак, нека си припомним народното поверие, че вампир се открива, ако ликът му не се отразява в огледало, прогонва се с кръст и светена вода, убива се Огледало, светена вода, кръст и чесънсъс заострен кол в сърцето. А ако напълним устата на убития вампир с чесън, той ще остане в отвъдното завинаги.

Красимир ГЕОРГИЕВ, Евгени АЛЕКСИЕВ

Снимки: Архив на група "Ергосфера"

Вампири наистина съществуват, въпреки че не притежават свръхестествени силиВампири наистина съществуват, въпреки че не притежават свръхестествени сили

Граф ДракулаГраф Дракула

Замъкът на граф ДракулаЗамъкът на граф Дракула

Актьорът Клаус Кински в ролята на вампир във филм от 1979 г.Актьорът Клаус Кински в ролята на вампир във филм от 1979 г.

Литературният вампир, филмовият вампир. Актьорът Бела Лугоши в ролята на Дракула във филм от 1931 г.Актьорът Бела Лугоши в ролята на Дракула във филм от 1931 г.

ДракулаДракула

Ефекти на мускулна контракция обясняват растежа на ноктите на мъртвитеЕфекти на мускулна контракция обясняват растежа на ноктите на мъртвите

При една рядка генетична болест кучешките зъби добиват конична форма и силно израстватПри една рядка генетична болест кучешките зъби добиват конична форма и силно израстват

Болните от морфея получават виолетови екземи по долната устнаБолните от морфея получават виолетови екземи по долната устна

Огледало, светена вода, кръст и чесънОгледало, светена вода, кръст и чесън

Статиите са защитени съобразно механизмите, свързани с нормативните документи за авторското право, и могат да бъдат препечатвани или ползвани в централния и периодичния печат и в другите средства за масова информация само след изричното разрешение на авторите, което може да бъде договорено на e-mail ergosfera@fliorir.com или на тел.: 846-57-68 или gsm: 0885-733-566, издателство “Фльорир”. Статиите могат да бъдат ползвани в други електронни сайтове само изцяло и без промени, със споменаването на авторите и наличието на връзка към http://www.fliorir.com. Снимките към статиите могат да бъдат ползвани само след разрешение на авторите и надписването към тях на текста: Снимки: архив на група “Ергосфера”.

Ергосфера > Загадки на историята > Има вампири, няма вампири

© Copyright Fliorir 2005. All rights reserved.