Издателство "Фльорир"

Ергосфера > Феномени > Всеки има своя двойник

Всеки има своя двойник

На мнозина се е случвало да се препознаят, поразени от приликата между случайно срещнат човек и свой познат. Сред милиардното население на Земята всеки от нас има десетки двойници. И съвсем не е малка вероятността някога някъде да се изправим срещу себе си...

Още през ІV в. пр.н.е. гръцкият философ Аристотел споменава за някакъв човек, който при почти всяко излизане от къщи срещал свой Всеки има своя двойникдвойник. За реални физически двойници, двойници духове, ефекти на проекция на мисълта и тялото, биолокационно дублиране на личността и др.п. се говори в стотици писмени източници от древна Персия до наши дни. Гьоте например описва случай на среща със свой абсолютен двойник, различаващ се единствено по дрехите.

Известно е, че през ІІ световна война както съюзниците, така и силите от оста са използвали масово двойници за примамка. М. Клифтън-Джеймс "замества" ген. Монтгомъри на официални срещи, докато истинският генерал подготвя отрядите си за дебаркиране в Нормандия. Джеймс описва интересни ситуации за ролята на дубльора в автобиографичната си книга "Бях двойникът на Монти", от която бе направен касов филм.

Много специалисти твърдят, че заместникът на Хитлер Рудолф Хес е убит и "сменен" с идентична на него личност в навечерието на въздушния рейд към Англия през май 1941 г. След подлагането му на прецизни медицински изследвания в затвора Спандау в Берлин през 1973 г. лекарите не открили по тялото на "Хес" нито един белег от тежките военни рани, били за истинския Хес своего рода карта за самоличност.

Двойници са примамвали атентаторите на Хитлер и на съпругата му и не е за пренебрегване тезата на някои патолози, че овъглените останки, намерени през 1945 г. в бункера в Берлин, не са на фюрера и на Ева Браун.

Дубльори с невероятна прилика ползват почти всички известни държавници като Сталин, Мао, Брежнев, Кастро и пр. Допреди няколко години абсолютен двойник на Ленин бе атракция за туристите, кръстосващи Червения площад. Говори се, че Садам Хюсеин е обкръжен от няколко свои двойника, а освен това е възложил на специална група в Багдад задачата "да разработи" клонирането му...

Мнозина смятат за досадно да бъдат сравнявани с известни личности, но други са превърнали приликата си с някоя звезда в източник на стабилни доходи. Според Сюзън Скот, ръководеща популярната агенция "Двойници" в Лондон, всеки ден пристигат десетки заявки за участие в шоу програми на двойници на Мерлин Монро, Елвис Пресли, Джейм Дийн и др.

Изследователи като Пол Роуланд анализират феномена на двойниците и разказват стотици случаи за хора от различни народи и раси, приличащи си като еднояйчни близнаци. Според биолога Чарлз Боклидж над 15 % от хората имат свой биологичен или психически двойник. По-радикална е тезата на астроложката Сюзел Браеш от Националния център за научни изследвания в Орсе, близо до Париж, която твърди, че приликата между хората и въобще техните съдби зависят от разположението на звездите в деня на раждането им.

През едно от пътуванията си в Париж Франк Хейнс от Лейчестър влиза в някакъв ресторант, сяда и поразен вижда на съседния стол... себе си. "Копието", което вечеря на масата на англичанина, е французинът Жан Пиер Монтарон. Приликата между тях е невероятна. Оказва се, че двамата имат еднакви артистични професии. Според съпругата на Хейнс Паулин двамата имат еднакъв стил, вкусове и интереси. Освен това, както може да се види на снимката, усмивките рядко слизат от лицата им.

През 70-те години на ХХ в. по екраните с успех мина филмът "Човекът, който убива себе си". В действието Роджър Мур (един от актьорите, изиграл успешно ролята на Джеймс Бонд) среща свой двойник и т.н. Впрочем, каква ли е математическата вероятност да се събудим някой ден и над леглото си да видим свое "копие"?

Евгени АЛЕКСИЕВ, Красимир ГЕОРГИЕВ

Снимки: Архив на група "Ергосфера"

Двойниците Франк Хейнс от Лейчестър и Жан Пиер Монтарон от Париж си приличат като две капки вода, имат близка съдба, еднакви професии, стил, вкусове и интереси

Всеки има своя двойникВсеки има своя двойник

Статиите са защитени съобразно механизмите, свързани с нормативните документи за авторското право, и могат да бъдат препечатвани или ползвани в централния и периодичния печат и в другите средства за масова информация само след изричното разрешение на авторите, което може да бъде договорено на e-mail ergosfera@fliorir.com или на тел.: 846-57-68 или gsm: 0885-733-566, издателство “Фльорир”. Статиите могат да бъдат ползвани в други електронни сайтове само изцяло и без промени, със споменаването на авторите и наличието на връзка към http://www.fliorir.com. Снимките към статиите могат да бъдат ползвани само след разрешение на авторите и надписването към тях на текста: Снимки: архив на група “Ергосфера”.

Ергосфера > Феномени > Всеки има своя двойник

© Copyright Fliorir 2005. All rights reserved.