Издателство "Фльорир"

Ергосфера > Феномени > Омагьосване за смърт

Проклятието изпържва мозъка ти

Омагьосване за смърт

Има ли демонични сили?

Когато собственикът на нощен клуб Финис Ернест постъпи за пореден път в Административната болница в Оклахома сити, лекарите отново бяга озадачени от заболяването му. Астматичните пристъпи и конвулсиите на пациента се появяваха само тогава, когато той бе контактувал с майка си. След обстойни изследвания д-р Джеймс Матис констатира, че Финис е абсолютно здрав, но след срещите с майка си получава необяснима психична депресия, придружена с тежка дихателна криза. Майката била авторитарна жена, контролираща всяка подробност от живота на сина си. Двамата били съдружници в управлението на нощния клуб и когато Ернест решил да продаде заведението, майката се вбесила и го проклела: "Ако го продадеш, ще ти се случи нещо страшно!"

Изписаха пациента от болницата, като го посъветваха да избягва срещи с майка си. Два дни след това той продаде нощния клуб, а няколко часа по-късно почина. Лекарите така и не установиха причината за смъртта му.

Официалната наука отрича възможността за предизвикването на смърт с помощта на демонични силиКлючът към мистерията се крие не толкова в свръхестествените сили на вещугерите, колкото в психиката на жертвите

Официалната наука отрича възможността за предизвикването на смърт с помощта на демонични сили, въпреки че гибелните омагьосвания са реален факт при много култури от всички части на света. Смъртоносната магия на Кукла фетишавстралийските аборигени нангари, хаитянското зомбиране, бразилската куимбанда, омагьосванията с черепи на шаманите от Того, африканското осмъртяване чрез пробождането Кукла фетишна кукла фетиш, проклятията срещу мародери, запечатали древните гробници, прокълнатите места и предмети, "изпиващи" живота на нарушителя на табуто... - в опита си да намерят рационално обяснение на механизмите на омагьосванията, изследователите издигат хипотезата, че ключът към мистерията се крие не толкова в свръхестествените сили на вещугерите, колкото в психиката на жертвите. "Проклятието е като заплаха за смърт от зъбите на вампир - казва изследователят на смъртни случаи при вуду Ейби Лофтус, - изпържва мозъка ти, докато волята ти изчезне!

Експертът по етнобиология Уейд Дейвис проучва години наред феномена вудумагия, като обобщава социокултурните предпоставки за задействането на проклятията за смърт. При австралийските аборигени например жертвата на проклятието за смърт се превръща в заплаха за социалния ред. Приятелите и семейството на обречения го оплакват открито в негово присъствие, сякаш е вече мъртъв, след което той наистина умира. При зомбирането в Хаити жертвата се превръща в "движещ се труп" - човекът физически е още жив, от психологическа гледна точка е умиращ, а за обществото, в което се движи, е вече мъртъв и забравен.

Кукла фетиш

Лекарите, които са били свидетели на смъртни случаи след вуду ритуали, считат, че става дума за патологичния феномен потискане на живота. Ужасът, предизвикан от проклятието, води до ненормално повишаване на активността на надбъбречните жлези на жертвата, след което сърдечният пулс рязко намалява честотата си, кръвното налягане пада главозамайващо и настъпва смъртта. Според изследователите, наблягащи на психологическите ефекти при внушението, вероятността за смърт след омагьосване зависи до голяма степен от психиката на жертвата. След серия от изследвания върху случаи на вуду смърт психологът от Бостънския университет Станфорд Коен стига до заключението, че проклятието води до фатален изход след "заразяването" с чувство за предопределеност на жертвата. Както при неизлечимо болните, които се примиряват със своята съдба, жертвите на проклятията губат вярата си за живот, защото са убедени, че не могат да избягнат смъртта.

Болшинството от проклятията за смърт са ефективни само тогава, когато жертвата знае за "омагьосването". "За да умре от проклятие, индивидът трябва да се намира в определена общност, при която съществуват съответните обстоятелства и вярвания!" - казва Готлиб Фрайзингер от университет "Джон Хопкинс" в Балтимор.

Но имунизиран ли е срещу смъртоносна магия този, който не вярва в зли сили? Културното равнище и верските традиции не винаги спускат бариера пред прокълващата сила на магиите. В специализираните институти, изследващи паранормални явления, са регистрирани стотици доклади с обобщения, че и скептичните към силите на магията могат да бъдат поразени от проклятие. Подобен е и случаят със семейство Хайнл.

Имат ли сила вещугерите, или жертвите случайно влизат в капана на собствените си страхове?

Между 1958 г. и 1963 г. полк. Роберт Хайнл е шеф на мисията на Военно-морските сили на САЩ в Хаити. По време на мандата съпругата на Хайнл изследва вуду - главната религия на острова. След завръщането си в САЩ двамата публикуват книгата "Написано с кръв", в която критикуват династията на Франц Дювалие. След смъртта на Дювалие през 1971 г. Симоне - вдовицата на диктатора, известен като Папа Док, отправя проклятие срещу книгата. Семейство Хайнл многократно афишира, че не вярва на проклятия и омагьосвания, и дори приветства черната реклама, вдигнала тиража на книгата, но скоро двамата са затрупани от безкрайна поредица нещастия, прекъсната чак през 1979 г. с необяснимата смърт на полковника.

Потвърждават ли подобни случаи силата на вещугерите, или жертвите случайно влизат в капана на собствените си страхове? Няма научен отговор.

Красимир ГЕОРГИЕВ, Евгени АЛЕКСИЕВ

Снимки: Архив на група "Ергосфера"

Проклятие с кукла фетиш, насочено към някоя си Мари Ан Уърд: "Хвърлям това проклятие върху теб с цялото си сърце и с надеждата, че плътта ти ще бъде изхвърлена и че ти никога повече няма да можеш да почиваш, нито да ядеш и да спиш за остатъка на твоя живот!"

На някои от полинезийските острови човешките черепи са могъщи символи за смъртоносно проклятие. Парчета и прах от черепи се използват при ритуалите за омагьосвания, а магическият черепен прах е търсен на международния пазар

Голяма част от населението на католическа Бразилия се прекланя пред умбанда - сложна смесица от езически спиритистки вярвания и християнска митология. Тъмната страна на тези поверия е наречена куимбанда. В ритуала "Затваряне на пътищата" жертвата се проклина с насочване към нея на изображение на дявола, причиняващо нещастия, болести и смърт

В Австралия вещугерът нангари насочва към жертвата парче от човешка кост, за да отправи послание за смърт. Обикновено проклятието бързо предизвиква смъртта на омагьосания

Има ли демонични сили?Има ли демонични сили?

Официалната наука отрича възможността за предизвикването на смърт с помощта на демонични силиОфициалната наука отрича възможността за предизвикването на смърт с помощта на демонични сили

Кукла фетишКукла фетишКукла фетишКукла фетиш

Ключът към мистерията се крие не толкова в свръхестествените сили на вещугерите, колкото в психиката на жертвитеКлючът към мистерията се крие не толкова в свръхестествените сили на вещугерите, колкото в психиката на жертвите

Имат ли сила вещугерите, или жертвите случайно влизат в капана на собствените си страхове?Имат ли сила вещугерите, или жертвите случайно влизат в капана на собствените си страхове?

Статиите са защитени съобразно механизмите, свързани с нормативните документи за авторското право, и могат да бъдат препечатвани или ползвани в централния и периодичния печат и в другите средства за масова информация само след изричното разрешение на авторите, което може да бъде договорено на e-mail ergosfera@fliorir.com или на тел.: 846-57-68 или gsm: 0885-733-566, издателство “Фльорир”. Статиите могат да бъдат ползвани в други електронни сайтове само изцяло и без промени, със споменаването на авторите и наличието на връзка към http://www.fliorir.com. Снимките към статиите могат да бъдат ползвани само след разрешение на авторите и надписването към тях на текста: Снимки: архив на група “Ергосфера”.

Ергосфера > Феномени > Омагьосване за смърт

© Copyright Fliorir 2005. All rights reserved.