Издателство "Фльорир"

Сфинксът Ергосфера > Загадки на историята > Строители на вечното

Мегалитни мистерии на древността

Строители на вечното

Гигантските размери и космическото съвършенство на много древни храмове и паметници ни изпълват с възхищение и почуда. Неподвластни на времето, внушителните строения са пораждали легенди за намесата на извънземни астронавти, за великани и свръхестествени същества, защото за строежи от този родХрамът на Юпитер в Баалбек, Ливан, е построен от римляните, но основите му са положени в още по-древни времена. Храмът е стъпил върху колосални каменни блокове, някои от които тежат по над 800 тона. Учените не могат да обяснят мистерията как тези мегалити са транспортирани и подредени с акуратна точностМегалитите от крепостните стени на Саксаихуаман, Перу, тежат по над 120 тона. Загадка е как местните жители, които не са познавали желязото, са извлекли и моделирали камъните и как над 1000-та блока са били преместени с километри от най-близките каменни масиви. Предполага се, че древните каменоделци са познавали тайните на някои растения, с които са омекотявали камъка, за да го обработват по-добре са необходими технологични познания, непознати в зората на човешката цивилизация. Как нашите далечни предци от прединдустриалната епоха са реализирали подобни архитектурни шедьоври?

Никое друго място в света не е породило толкова противоречиви предположения, колкото голямата пирамида от Гиза. Едно от седемте Голямата пирамида от ГизаТези колосални конструкции са построени преди около 4500 годиничудеса на света, тази колосална конструкция е построена преди около 4500 години. Висока е 147 м, има квадратна основа с 230 м дължина на всяка от страните и заема повърхност от над 5 хектара. Гледана отдалеч, голямата пирамида изглежда перфектно Пирамидитегладка, но отблизо се забелязва, че лицата й са формирани от груби блокове, изскачащи в низходящи стъпаловидни редове, и че камъкът, който би трябвало да стои на върха, вече го няма. Всеки от еднометровите каменни кубове тежи около 2,5 тона. Изчислява се, че структурата съдържа около два и половина милиона блока, които съставляват основната маса на пирамидата.

СтроителитеСфинксът

Разбираемо е, че народната фантазия свързва този внушителен феномен на древната архитектура с извънземни, атланти и чудодейци, оказали техническо съдействие при изграждането. Десетки са и легендите за велики свещенослужители, издигали и направлявали каменните блокове с обредни песни и магически пръчки. Впрочем в древни писмени източници се споменава за загадъчна окултна практика, известна като звукова левитация.

Съвременните египтолози предполагат, че за строителството на пирамидите са използвани рампи от глинени тухли и че армии от работници са влачели мегалитите към обозначените позиции, но съотнесена към Голямата пирамида, идеята за рампите се сблъсква със сериозни възражения. За да се справят с денивелацията, древните архитекти е трябвало да "разпростират" рампите на все по-непосилна дължина, колкото повече са се издигали стените, а при Голямата пирамида рампите Архитектурата на древните ни подсказва, че технологиите се развиват според необходимостите на всяка цивилизацияби трябвало да са надскочили хоризонта на възможната каменоломна. Пукнатина в теорията за рампите е и фактът, че за транспортирането на камъните би трябвало да се използват няколко десетки хиляди работници, което би създало непреодолими организационни и логистични проблеми.

И все пак как каменните блокове са докарвани до крайната им позиция? Ако се абстрахираме от хипотезите за намесата на гиганти и извънземни, най-приемлив отговор на загадката подсказва англичанинът Питър Ходжес, позоваващ се на разказ на гръцкия историк Херодот. Той говори за някакви специални механизми, без за съжаление да ги описва и обяснява, които позволявали повдигането на камъните от един ред на следващия. Или както подчертава изследователят на мистериите от древността Пол Дюврьо: "Архитектурата на древните ни подсказва, че технологиите се развиват според необходимостите на всяка цивилизация!"

Някои специалисти считат, че по-голяма част от мистериите на остров Пасха е разкрита, но болшинството са убедени, че без механизмите на една напреднала технология транспортирането и поставянето на статуите не е възможноДруга мегалитна мистерия, озадачаваща модерните хора, е свързана със статуите на остров Пасха, разположен на 4130 км западно от брега на Чили в Тихия океан. Някои от 260-те гигантски каменни моаи стоят върху гранитни основи, други скулптури са забити в терена, а трети са полупогребани в скалистия масив, от който навремето е добиван камъкът. Височината на статуите на пиедестал варира от 2 до 10 м, а теглото им от 4 до 82 тона. В книгите си за астронавтите от древността Ерих фон Деникен лансира хипотезата, че роботоподобните статуи са дело на пришълци от Космоса, живели на острова, а археолозите считат, че това са езически фигури от културата на древно население.

Каменните статуи на остров ПасхаКаменните статуи на остров ПасхаКаменните статуи на остров Пасха

Но как са били транспортирани статуите от възможното най-близко каменно находище, как са били повдигани и поставяни на пиедесталите им? Тези въпроси все още нямат научен отговор. Според легендите статуите са били хлъзгани върху дървени шейни, но на вулканичния остров няма никакви дървета, затова изследователите търсят други обяснения. Експериментирани са различни методи за транспортиране на свръхтовари без използването на дървен материал, но резултатите не са убедителни.

Тайната бе разкрита наскоро след прецизно анализиране на подскалните пластове. Открито бе, че навремето малкият остров е бил покрит от гъсти гори. След това практическа демонстрация с дървени Каменните статуи на остров ПасхаКаменните статуи на остров Пасхашейни, преминаващи върху секции от прихлъзгащи се трупи, доказа, че статуите са могли да бъдат транспортирани по подобен начин. Предполага се, че внезапното прекратяване на скулптирането на статуите и изоставянето на незавършените в каменоломните е свързано с окончателното изчезване на горите. Така духовното безпокойство и култовото творчество са лишили жителите на острова от зеленото му богатство.

Как са транспортирани, обработени и издигнати гигантските гранитни монолити като обелиска на царица Хатшепсут в Карнак? Експертите предполагат, че египтяните са обработвали твърдия гранит с каменни и медни инструменти, но не могат да обяснят как древните каменописци са успявали да изографисат перфектно врязаните символи върху камъка

В крайна сметка истинският секрет на удивителните строители на вечното е в комплекса от интелигентност, практически дух и технически познания. Експертите са единодушни, че древните архитекти са притежавали забележителни способности, атрофирали през вековете.

Градежите на древните строители са издържали изпитите на хилядолетията. Дали наследниците на митичната Атлантида наистина са били лишени от напреднали технологични познания? Може би уменията и мъдростта Портата на слънцето - древният храм в Пума Пунку в Боливия, представлява 15-тонен монолит от андезит, един от най-твърдите за обработване камъни. Науката не може да обясни какви инструменти са били използвани за реализирането на каменните фрески на древните са потънали в мрака на природни и културни катаклизми? Развитата цивилизация на шумерите се е появила сякаш от нищото. Шумерите, владеещи усъвършенствани архитектурни форми като арката, купола, свода и колоната, са твърдели , че са получили познанията си като дар от боговете. Кои са били тези богове? Може би атлантите, може би извънземни пришълци или същества от други измерения и реалности?

Красимир ГЕОРГИЕВ, Евгени АЛЕКСИЕВ

Снимки: Архив на група "Ергосфера"

Каменните статуи на остров ПасхаКаменните статуи на остров ПасхаКаменните статуи на остров ПасхаКаменните статуи на остров ПасхаКаменните статуи на остров Пасха Някои специалисти считат, че по-голяма част от мистериите на остров Пасха е разкрита, но болшинството са убедени, че без механизмите на една напреднала технология транспортирането и поставянето на статуите не е възможноНякои специалисти считат, че по-голяма част от мистериите на остров Пасха е разкрита, но болшинството са убедени, че без механизмите на една напреднала технология транспортирането и поставянето на статуите не е възможно

Тези колосални конструкции са построени преди около 4500 годиниГолямата пирамида от ГизаПирамидитеГолямата пирамида от ГизаСъвременните египтолози предполагат, че за строителството на пирамидите са използвани рампи от глинени тухли и че армии от работници са влачели мегалитите към обозначените позицииДревните строителиГолямата пирамида от Гиза. Пирамидите - тези колосални конструкции, са построени преди около 4500 години

Храмът на Юпитер в Баалбек, Ливан, е построен от римляните, но основите му са положени в още по-древни времена. Храмът е стъпил върху колосални каменни блокове, някои от които тежат по над 800 тона. Учените не могат да обяснят мистерията как тези мегалити са транспортирани и подредени с акуратна точностХрамът на Юпитер в Баалбек, Ливан, е построен от римляните, но основите му са положени в още по-древни времена. Храмът е "стъпил" върху колосални каменни блокове, някои от които тежат по над 800 тона. Учените не могат да обяснят мистерията как тези мегалити са транспортирани и подредени с акуратна точност

Как са транспортирани, обработени и издигнати гигантските гранитни монолити като обелиска на царица Хатшепсут в Карнак? Експертите предполагат, че египтяните са обработвали твърдия гранит с каменни и медни инструменти, но не могат да обяснят как древните каменописци са успявали да изографисат перфектно врязаните символи върху камъкаКак са транспортирани, обработени и издигнати гигантските гранитни монолити като обелиска на царица Хатшепсут в Карнак? Експертите предполагат, че египтяните са обработвали твърдия гранит с каменни и медни инструменти, но не могат да обяснят как древните каменописци са успявали да изографисат перфектно врязаните символи върху камъка

Мегалитите от крепостните стени на Саксаихуаман, Перу, тежат по над 120 тона. Загадка е как местните жители, които не са познавали желязото, са извлекли и моделирали камъните и как над 1000-та блока са били преместени с километри от най-близките каменни масиви. Предполага се, че древните каменоделци са познавали тайните на някои растения, с които са омекотявали камъка, за да го обработват по-добреМегалитите от крепостните стени на Саксаихуаман, Перу, тежат по над 120 тона. Загадка е как местните жители, които не са познавали желязото, са извлекли и моделирали камъните и как над 1000-та блока са били преместени с километри от най-близките каменни масиви. Предполага се, че древните каменоделци са познавали тайните на някои растения, с които са "омекотявали" камъка, за да го обработват по-добре

Портата на слънцето - древният храм в Пума Пунку в Боливия, представлява 15-тонен монолит от андезит, един от най-твърдите за обработване камъни. Науката не може да обясни какви инструменти са били използвани за реализирането на каменните фрескиПортата на слънцето - древният храм в Пума Пунку в Боливия, представлява 15-тонен монолит от андезит, един от най-твърдите за обработване камъни. Науката не може да обясни какви инструменти са били използвани за реализирането на каменните фрески

Мегалитната конструкция на възвишенията на Олантаямбо в Перу е класически пример за стени от пасвани каменни фасети. Обработвани по този начин, блоковете са създавали устойчива при земетресение гъвкава връзка. И гърците са прилагали подобна строителна техника, например при антисеизмичната платформа под храма на Аполон в Делфи

Триумф на древното инженерство е зигуратът, частично реставриран в Ур, днешен Ирак. Построен от шумерите в третото хилядолетие пр. н. е., храмът има перфектно ориентирана към посоките на света кула

Сфинксът

Сфинксът - гигантска статуя на духа-пазител, митично същество с лъвско тяло и глава на човек, олицетворяващо властта на фараоните в древния Египет

Статиите са защитени съобразно механизмите, свързани с нормативните документи за авторското право, и могат да бъдат препечатвани или ползвани в централния и периодичния печат и в другите средства за масова информация само след изричното разрешение на авторите, което може да бъде договорено на e-mail ergosfera@fliorir.com или на тел.: 846-57-68 или gsm: 0885-733-566, издателство “Фльорир”. Статиите могат да бъдат ползвани в други електронни сайтове само изцяло и без промени, със споменаването на авторите и наличието на връзка към http://www.fliorir.com. Снимките към статиите могат да бъдат ползвани само след разрешение на авторите и надписването към тях на текста: Снимки: архив на група “Ергосфера”.

Ергосфера > Загадки на историята > Строители на вечното

© Copyright Fliorir 2005. All rights reserved.