Издателство "Фльорир"

Ергосфера > Футурология > Моята интелигентна къща

Моята интелигентна къща

Домът ни ще бъде внимателен и любезен, наш иконом, бодигард и приятел

Студена петъчна вечер е. Приближавате се към къщата си и натискате дистанционното управление, но входната врата не се отваря. Компютъризираната система, контролираща вашия дом, отказва да признае свещеното ви право да влезете. Междувременно се е задействала алармата, която е уведомила полицията и е раздразнила съседите. Във вътрешността на сградата отоплението е изключено, машината за кафе е изгоряла, стереоуредбата дъни на максимум, ваната в банята прелива, а автоматичната система на кухнята е поръчала храна за цяла армия. И вие разбирате, че компютърът, който командва дома ви, е полудял, че ви е превърнал в герой от космическите одисеи на Артър Кларк.

Само след двадесетина години нашите къщи ще станат интелигентни и подобен сценарий няма да бъде невъзможен. Вече близо десетилетие компютърният контрол над домовете е факт в Канада и в САЩ, но едва през последните месеци къщите на бъдещето се придвижиха от простата автоматизация към същинския изкуствен интелект.

Проект за интелигентна къща на калифорнийската фирма Хоум Аутомейшън Систем Инк. Системата може да се контролира от компютър, чрез дистанционно управление или по телефонаПредставете си за момент, че всяка машина, която имате вкъщи - пералня, видеоуредба, електронни входни врати и пр., комуникира с останалите и че всички те се ръководят от централен компютър. Тази технология прави първите си стъпки, но вече обещава бляскаво развитие.

Групата HES, включваща промишлени гиганти като "Сименс" и "Бош", подготвя за пазара кухненски адютант, който разполага с огромен набор от рецепти и контролира готварските печки. Компютърът ви помага да приготвите храната, отивате на работа, а после с телефонно обаждане му нареждате да включи печката така, че ястията да са готови в момента, когато ще се върнете.

Корпорация "Майкрософт" работи доста време върху идеята да адаптира оперативната система "Уиндоус" към домашните електроуреди, свързвайки ги с "Интернет". Така електроуредите ще си взаимодействат един с друг, ще се диагностицират и поправят сами или в случай на необходимост ще извикват сами майстора за ремонт. Ако пералната ви машина например има технически проблем, контролният панел ще я спре, за да избегне авария, после централният компютър на интерактивната къща ще потърси помощ, ще идентифицира пристигащия техник, ще му отвори вратата и ще го държи "под око", докато е в къщата.

Прогресът на нанотехнологиите открива пред нас възможности без граници. Сградите, в които ще живеем, ще бъдат снабдени със собствени компютърни бази и командни панели, които ще променят организацията на живота. Интегриран към всяка наша необходимост, интелигентният ни дом ще бъде внимателен и любезен към ползвателите си. Масите за обяд ще се адаптират по размери и форма към събитията и броя на хранещите се и ще затоплят само частите, върху които се поставя храната. Кухнята сама ще замразява хранителните продукти, директно пристигнали от супермаркета, мивките и ваните в банята ще регулират градусите и потока на водата след просто докосване или гласова команда, чувствителните стени и прозорци ще контролират температурата в къщата, а интелигентните ни дрехи ще сменят формата и цвета си според конкретния случай и душевното ни състояние.

Охранителната техника получи голямо развитие с разработването на т.нар. сензори с пасивни инфрачервени лъчи. Тази технология явно ще бъде част от бъдещата система за домашна сигурност, като в случаи на подозрителни нахлувания ще блокира вратите и ще задейства вътрешни телекамери и видеомагнетофони. По всяко време стопаните ще разполагат с информация за всеки, който се приближава към жилището им.

Автоматичните врати ще се усъвършенстват, но те отдавна не са новост и днес е сравнително лесно да се свърже главният вход с компютъра, което би позволило да отваряме вратата, натискайки бутон на джобния си телефон. Без да изоставяме предпочитания фотьойл, ние можем да видим кой е пред входа и да решим дали да му отворим.

През следващите години вратите и скритите телекамери ще добият способността за двупосочна комуникация. Домашният компютър ще бъде в течение на всичко, което се случва, и ще поема подходящите инициативи. Вече се патентоват различни системи, които непрекъснато се усъвършенстват. Във Великобритания например социалните служби от няколко години пробват подобна система в домовете за възрастни хора и инвалиди.

Най-разпространената компютъризирана програма за домашна автоматизация в САЩ е Х-10. Тя се включва към наличната електрическа мрежа и е в състояние да контролира почти всичко. Технологията Х-10 програмира компютъра да показва на екрана образа на приближаващия се към дома, да разбира кой телефонира и да изпраща чрез телефонния секретар различни съобщения в зависимост от това кой звъни, да отваря щори и да включва сутрин радиото, да обявява за пристигналата кореспонденция, да контролира консумацията на електрическа енергия, системите за отопление и климатичните инсталации, да пали и гаси светлините в определени часове или при определени случаи, да увеличава или намалява интензивността на осветлението в съответствие с различните душевни състояния на стопаните, да отваря вратите на гаража, когато се приближава собственикът, да задейства алармите "антивзлом", "антипожар", "антинаводнение" и пр.

Природната къща ще използва слънчева енергия за отопление, ще пречиства дъждовна вода за миене и готвене, ще трансформира отпадъците във вторични продукти и ще прилага модерните компютърни технологии за обслужване и контролСпоред нормативите на Европейския съюз наскоро бе уточнен единен стандарт за хармония между новите продукти за автоматизация на жилищата и досегашните домашни електроуреди. Концепцията за европейска домашна система, известна като "Свържи и използвай", предвижда нововъведенията да са лесни за инсталиране и ползване.

Новите приспособления ще задоволяват каквито и да е наши специфични изисквания. Креслата ще се адаптират към формата на тялото и ще подпомагат сядането и ставането, стените ще променят цвета и температурата си, умните маси ще знаят къде се намираме и ще ни предупреждават, ако чашката за кафе може да падне. Представете си колко важни ще бъдат тези екстри за живота на един сляп човек например.

Технологиите на автоматизираното жилище вече напуснаха царството на научната фантастика и се вляха в реалния свят на експериментирането. Разбира се, в началните фази всичко това съвсем няма да бъде евтино, а съществува и друга опасност.

Машините ще контролират всичко - от чистотата на въздуха, който дишаме, до това колко време да прекарваме на светло или на тъмно. Твърде скоро компютрите ще станат по-интелигентни от проектантите си, ще се учат самостоятелно, ще се свързват с други умни машини и могат да се обединят в един гигантски глобален мозък, милиарди пъти по-съвършен от човешкия.

А когато първата машина с интелигентност, сравнима с човешката, бъде задействана, ще можем ли да я изключим?

Евгени АЛЕКСИЕВ, Красимир ГЕОРГИЕВ

Снимки: Архив на група "Ергосфера"

Проект за интелигентна къща на калифорнийската фирма Хоум Аутомейшън Систем Инк. Системата може да се контролира от компютър, чрез дистанционно управление или по телефонаПроект за интелигентна къща на калифорнийската фирма "Хоум Аутомейшън Систем Инк". Системата може да се контролира от компютър, чрез дистанционно управление или по телефона

Природната къща ще използва слънчева енергия за отопление, ще пречиства дъждовна вода за миене и готвене, ще трансформира отпадъците във вторични продукти и ще прилага модерните компютърни технологии за обслужване и контролПриродната къща ще използва слънчева енергия за отопление, ще пречиства дъждовна вода за миене и готвене, ще трансформира отпадъците във вторични продукти и ще прилага модерните компютърни технологии за обслужване и контрол

Статиите са защитени съобразно механизмите, свързани с нормативните документи за авторското право, и могат да бъдат препечатвани или ползвани в централния и периодичния печат и в другите средства за масова информация само след изричното разрешение на авторите, което може да бъде договорено на e-mail ergosfera@fliorir.com или на тел.: 846-57-68 или gsm: 0885-733-566, издателство “Фльорир”. Статиите могат да бъдат ползвани в други електронни сайтове само изцяло и без промени, със споменаването на авторите и наличието на връзка към http://www.fliorir.com. Снимките към статиите могат да бъдат ползвани само след разрешение на авторите и надписването към тях на текста: Снимки: архив на група “Ергосфера”.

Ергосфера > Футурология > Моята интелигентна къща

© Copyright Fliorir 2005. All rights reserved.