Издателство "Фльорир"

Ергосфера > Футурология > Умните коли на бъдещето

Автомобилите на ХХІ век ще пътуват по земята, по водата и във въздуха,
няма да се нуждаят от шофьор, ще натрупват опит,
ще беседват с пътниците

Умните коли на бъдещето

Хората винаги са търсили начини за по-бързо и по-удобно пътуване. Преди 10 000 години човек е можел да се придвижва най-много с 24 км/ч, което е скоростта на един добър лекоатлет. Тази граница е била удвоена с опитомяването на коня и отново удвоена с появяването на влака. Преди 200 години най-бързите превозни средства са били корабът и аеростатичният балон. Всеобщо било мнението, че пасажерите на локомотива на Стивънсън ще загинат, защото човешкото тяло не би издържало на скорости от над 40 км/ч. Но човечеството продължава по т.нар. експонентна крива на придвижването. Появяват се автомобилите, самолетите и космическите кораби, които подобряват десетки и стотици пъти примата на скоростта.

Акцентът ще бъде поставен предимно върху сигурността и комфорта на транспортните средстваРекордът за скорост ще бъде многократно подобряванКакво да очакваме от бъдещето? Какъв ще бъде транспортът на ХХІ век? Идват ли нови поколения автомобили?

Автомобилите няма да се придвижват доста по-бързо от днес - преди всичко от съображения за сигурност. През настоящия век акцентът ще бъде поставен предимно върху сигурността и комфорта на транспортните средства. Постигнатият от Анди Грийн на 15 октомври 1997 г. в Невада рекорд за скорост от 1230 км/ч с кола "Траст SSC" ще бъде многократно подобряван, но това, което технологиите ще предлагат във връзка със скоростта, ще бъде резервирано за състезателните автомобили.

Въпреки че горивните ресурси намаляват с всяка изминала година, автомобилът за пътници, какъвто го познаваме, ще оцелее още дълго време, защото интересите на автомобилната индустрия са изключително силни. Днес близо 15 процента от работната сила в света е насочена към този гигантски бизнес и при следващите поколения идеята за собствен автомобил ще доминира пред алтернативата на обществения транспорт.

Разбира се, рязко ще се усъвършенства автоматизацията на колите. Новите модели вече разполагат с компютри и съвсем скоро те ще предоставят обстойна информация за периодите и времето на пътуването, за консумацията на гориво и пр. На екрана на портативния компютър YQ на "Трафикмастер", който вече е монтиран на опитни образци, излиза непрекъснато актуализираща се информация за трафика, а "Трафикмейт" запознава водачите на м.п.с. със същите данни, но ги съобщава и на глас. Внедряват се системи за улесняване на ориентирането и проходимостта, за спътниково локализиране на позицията и за цялостно повишаване на сигурността.

Радарни апаратури ще ни информират при лошо състояние на пътната настилка, автопилотни механизми ще помагат на водача при сложни маневри за паркиране, по време на път на екрани и контролни табла на височината на погледа ще се появяват компютърни изображения, данни и статистики.

Друг ключов сектор ще бъде развитието на алтернативни технологии и горива, въпреки че до края на ХХІ в. не се очаква коренна подмяна на традиционния тип возила. Главните затруднения на проектантите при усъвършенстването на електромобилите са свързани с източника на енергия. Колата Дрийм на Хонда се задвижва със слънчева енергия - безплатната алтернатива на бензиновия и дизеловия двигателПроизводството на дълготраен активен акумулатор, конкуриращ бензиновия двигател, се оказа много по-трудно, отколкото се очакваше. Освен това петролната индустрия е така вкоренена в нашето общество, че масовото реализиране на сериен електромобил или на кола, задвижвана със слънчева енергия, би могло да дестабилизира световната икономика.

Но прогресът не може да бъде спрян. Заедно с технологичното модернизиране на автомобилите ХХІ в. ще доведе до цялостно преосмисляне и реорганизация на транспортните системи. Ще споменем само част от стотиците идеи и проекти, над които специалистите вече работят:

Трафикът ще бъде регулиран с роботи. Ще се появят автостради за автоматично шофиране - колите ще пътуват в компактни формации под контрола на автоматизирани системи, с което ще се премахнат задръстванията по скоростните магистрали между мегаполисите. Шофирането вече няма да изисква задължителното участие на шофьора. Колите ще бъдат направлявани по пътищата чрез система от магнитометри, телекамери, радари, лазери и компютри. Автомобилите ще пътуват по земята, по водата и по въздуха. При оптимални условия за сигурност, скоростност и комфорт.

Това не е фантастика. Много от програмите за оптимизирането на транспорта са в напреднал стадий на разработка, а прототипите на колите на бъдещето са на изпитателните полигони.

Факт са например летящите автомобили на проектантската фирма от Тексас "Скай Текнолоджи". Летящите коли Еъркар вече са на пазараПървите модели предвиждаха сгънати в багажника крила, които могат да бъдат фиксирани на покрива, а последното поколение "Еъркар" може да се издигне във въздуха веднага след най-малкия намек за задръстване на пътя.

В крак с повелята за опазване на планетата "Дженерал Мотърс" проектира електрически автомобил "Импакт" с мощност 137 к.с. и нулево изхвърляне на замърсяващи газове. Колата е напълно безшумна. Предвидени са системи за презареждане на акумулаторите по пътищата, а също и в жилищата. След първите успешни изпитания в Атланта колата вече се продава в Калифорния и в Аризона.

"Алвин" е уникално транспортно средство, реализирано от Алвин е интелигентна самоуправляваща се кола, която умее да се учи и да натрупва опитспециализирани звена към американската армия в рамките на проект за изкуствен интелект. Използвани са схеми, имитиращи функциите на човешкия мозък. Автомобилът натрупва опит, като се учи да шофира, "наблюдавайки" инструкторите от кръв и плът. "Алвин" запомня как инструкторът реагира на различните пътни ситуации и след това възпроизвежда маневрите,когато пътува сам. Колата е замислена за използване при рисковани за хората райони и ситуации.

Вече са реализирани прототипи на самоуправляващи се интелигентни автомобили. Системата за глобално позициониране на новото поколение превозни средства включва компютър на борда, телекамери за фиксиране на разстояния и дистанции, ултразвуков радар, приемник за трафика, прихващащ информациите от инсталираните по пътя датчици, както и антена Gps, свързана с верига от спътници.

Чрез сензорна засявка по пътната мрежа пътниците ще бъдат информирани за задръствания и опасности, като бордовите компютри сами ще избират най-ненатоварените участъци.

Ще бъдат въведени алтернативни модели на бензиновия и дизеловия двигателПредстои мощно развитие на инфраструктуритеТова, което технологиите ще предлагат във връзка със скоростта, ще бъде резервирано за състезателните автомобилиАвтострадите също ще станат интелигентни. За колите с автопилот ще бъдат резервирани специални платна. Изследователи от Калифорния вече разработиха система за оптимизиране на пътните инфраструктури и рязко увеличаване на обема на трафика при повишена сигурност. Връзката между специалните датчици, разположени по пътната настилка, и компютрите в колите позволява три пъти по-голям поток превозни средства от сегашния, ще рече около 6000 коли в час. Възможността от човешки грешки и рисковете от враждебни метеорологични условия са сведени до минимум, като броят на катастрофите ще бъде намален до 100 пъти спрямо сегашното състояние. От 1997 г. вече бе действа кратка експериментална отсечка от интелигентна автострада, спестяваща близо 30 % от енергията на пътуващите коли.

Макар и по-скромно, предвижданите промени в организацията на транспорта и модернизацията на превозните средства ще се почувстват и в нашата страна. Ще станем свидетели на завършването на прословутото софийско метро, на по-добри пътища, на нови мостове над Дунав, може би на нов магистрален обръч около Стара планина, компютъризирана регулация на градския транспорт и пр. През настоящия век със сигурност и у нас ще има хора, които ще се придвижват с частни самолети и подводници или с всъдеходи с вертикално излитане и кацане.

Красимир ГЕОРГИЕВ, Евгени АЛЕКСИЕВ

Снимки: Архив на група "Ергосфера"

Акцентът ще бъде поставен предимно върху сигурността и комфорта на транспортните средстваАкцентът ще бъде поставен предимно върху сигурността и комфорта на транспортните средства

Рекордът за скорост ще бъде многократно подобряванРекордът за скорост ще бъде многократно подобряван

Алвин е интелигентна самоуправляваща се кола, която умее да се учи и да натрупва опит"Алвин" е интелигентна самоуправляваща се кола, която умее да се учи и да натрупва опит

Колата Дрийм на Хонда се задвижва със слънчева енергия - безплатната алтернатива на бензиновия и дизеловия двигателКолата "Дрийм" на "Хонда" се задвижва със слънчева енергия - безплатната алтернатива на бензиновия и дизеловия двигател

Летящите коли Еъркар вече са на пазараЛетящите коли "Еъркар" вече са на пазара

Ще бъдат въведени алтернативни модели на бензиновия и дизеловия двигателЩе бъдат въведени алтернативни модели на бензиновия и дизеловия двигател

Предстои мощно развитие на инфраструктуритеПредстои мощно развитие на инфраструктурите

Това, което технологиите ще предлагат във връзка със скоростта, ще бъде резервирано за състезателните автомобилиТова, което технологиите ще предлагат във връзка със скоростта, ще бъде резервирано за състезателните автомобили

Статиите са защитени съобразно механизмите, свързани с нормативните документи за авторското право, и могат да бъдат препечатвани или ползвани в централния и периодичния печат и в другите средства за масова информация само след изричното разрешение на авторите, което може да бъде договорено на e-mail ergosfera@fliorir.com или на тел.: 846-57-68 или gsm: 0885-733-566, издателство “Фльорир”. Статиите могат да бъдат ползвани в други електронни сайтове само изцяло и без промени, със споменаването на авторите и наличието на връзка към http://www.fliorir.com. Снимките към статиите могат да бъдат ползвани само след разрешение на авторите и надписването към тях на текста: Снимки: архив на група “Ергосфера”.

Ергосфера > Футурология > Умните коли на бъдещето

© Copyright Fliorir 2005. All rights reserved.