Издателство "Фльорир"

Резюме
За автора
От автора

Share |

Четете в Google Books

Търсене в книгата:


Фльорир > Книги > Проза > Друвосек. Одисеята на Георги Ганев в Съветския съюз

ДРУВОСЕК. ОДИСЕЯТА НА ГЕОРГИ ГАНЕВ
В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ

Роман

ДРУВОСЕК. ОДИСЕЯТА НА ГЕОРГИ ГАНЕВ В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ
Детайли Жанр: Роман
Издател: Издателство "Фльорир", София
Автор: Веселин Георгиев
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян
Художествено оформление: Калинка Тегова
Технически редактор: Красин Алексиев
Формат: 108х84/32
Печатни коли: 14 (224 стр.)
Тираж: 300
Излязла от печат: 15.02.2013 г.
ISBN: 978-954-410-027-8

Цена Корична цена: 12,00 лв.
Борсова цена: 8,40


За поръчки Поръчки могат да се направят на e-mail office@fliorir.com . За повече информация виж "Контакти".

Резюме Книгата „Друвосек. Одисеята на Георги Ганев в Съветския съюз” е увлекателен разказ, описващ с ярък хумор и тънка сатира живота на българските строителни гурбетчии в далечен Сибир преди падането на „желязната завеса”. Една въртележка от случайности, връзкарство и труд, любов и секс, алкохол и равносметки. След многогодишно странстване в необятните дебри на тогавашния Съветски съюз, след копнежи, разгул, разочарования, победи и прозрения, поднесени на читателите незавоалирано, чрез открояващи се образи с типичния за средата им чепат език, ние ставаме съпричастни към душевните словоизлияния на разказвача, които ни разсмиват и натъжават, запознават ни с моралните спадове и интелектуалните висоти в живота на тружениците през годините на „строителството на светлото бъдеще”.

За автора Веселин Георгиев Веселин Дойчинов Георгиев е роден на 28 юли 1959 г. в с. Широка лъка, сред Родопа планина. Завършил е средно образование в Пловдив, военната си служба е изкарал като свързочник в Карлово. Работил е като началник на отдел „Култура” при Общинския съвет в Карлово, като специалист в Областния съвет за култура в Пловдив, като служител на тръст „Метални конструкции” в Одеса и др. В периода между 1979 и 2001 г. с малки прекъсвания е живял, учил и работил в руските градове Сургут, Москва, Ленинград, Челябинск, Одеса, Измаил, Сергиев Посад и др. През 1985 г. завършва режисура в Института по култура в Ленинград, сега Санкт Петербург. През последните години работи като технически организатор в строителството.

От автора „Друвосек” – зад тази измислена от мен думичка всъщност се крият три много простички думи – дружба, водка, секс. Банални, познати до болка думи. Като се замисля, тези думи обобщават истината за цялото ми пребиваване в Съветския съюз, по-късно – Русия.
Живях в тази страна десетки години, през най-хубавите години на младостта ми. Пристигнах в Съветския съюз, когато Леонид Брежнев беше на власт, подвизавах се там при Юрий Андропов, Константин Черненко, Михаил Горбачов и Борис Елцин, а когато си тръгнах, вече властваше Владимир Путин. Но дали съм си тръгнал окончателно, не знам. Мине, не мине време и пак нещо ме тегли натам. Не знам какво. И защо.
Много неща видях в тази страна – и хубави, и лоши. Като че ли преобладават хубавите, макар че не съм съвсем сигурен. Човек е склонен да забравя лошото и да помни хубавото.
Да, като че ли цялото ми пребиваване там се обяснява с тези три думи. Дружах с невероятни хора – за някои от тях ще стане дума по-нататък, имах удоволствието да познавам много умни и интелигентни руснаци. Водили сме всякакви разговори – и за азбуката, и за мира, и за оръжията, и за какво ли не. От всички разговори разбрах едно – че руснакът винаги е прав. Между себе си те могат да си говорят всичко, но намеси ли се чужденец, колкото и да са спорили помежду си, спорът веднага приключва и Русия става най-великата и най-невероятната страна за чужденеца. Всичко, създадено на този свят, винаги има руска следа. Едва ли не всичко хубаво е създадено от руснаци. Поради тази причина с руснаци се дружи трудно. Според тях те са най-великите, пъпът на света. Невъзможно е да докажеш на руснака нещо, ако той не е съгласен с това. Без значение е дали това е истина. Не знам, може и да са прави за себе си. Но аз смятам, че до голяма степен това е избиване на комплекси.
Тогава идва на помощ водката. Нали знаете, че по-хубава водка в света от руската няма? Наистина е така! Водката помага на руснака да се отпусне, да смекчи позицията си по много световни въпроси и да признае, че не всичко в този свят е Русия.
А после се появява едно от онези извънземни създания с руси коси, сини очи и по-бяла от млякото кожа, омагъосва те, след известно време те вдига на седмото небе и ти се отпускаш, прощаваш великия руски шовинизъм и си казваш: „Пука ми! Като искат да се смятат за най-великите в света, нека си се смятат!”
Така си живях в Съюза и по-късно в Русия, а и много наши сънародници си живяха тъй. Работехме здраво (е, не всички), а вечерно време упражнявахме друвосека, в много от случаите – до безпаметност, т.е. „до под масата”. Понякога третата част, включваща секса, се оставяше за другия ден, но нали всеки може да се спъне и да падне – случва се. Това упражнение – друвосекът, не е за слаби хора, а е за силни физически и духом люде, каквито в основната си част бяха нашите строителни работници в СССР. За тях е тази книга, за съдбите им, за живота им, за хумора и сълзите им. За това, което са те с всичките им недъзи, с цялата им неукост и с цялото им величие. Защото, колкото и да се правеха руснаците на велики, ние също бяхме голяма работа при онези условия на минус четиридесет градуса, че и повече.
За тях – „великите”, и за нас – „обикновените”, става въпрос в тази книга. Аз лично не знам кой е по-велик – дали те, или ние, или някой друг народ като германците или японците например. Прекланям се пред немската дисциплина и японската всеотдайност, но това е друга тема. За себе си знам едно – на този свят има място за всички и колкото по-малко са „безусловно великите”, толкова по-добре. Колкото повече хумор и смях има около нас, толкова по-хубаво.
Затова е тази книга. И за всички народи на света. Нека да правим упражнението друвосек всички заедно! Знаете ли колко хубаво ще ни бъде без дрънкане на оръжия и без разделящи ни религии? Нали Господ все пак е един!
За себе съм убеден, че ще ни бъде невероятно хубаво.
Това е!
С усмивка и с любов – авторът.Фльорир > Книги > Проза > Друвосек. Одисеята на Георги Ганев в Съветския съюз

© Copyright Fliorir 2008. All rights reserved.