Издателство "Фльорир"

ИЗПИТАНИЯ ИЗПИТАНИЯ
/Роман/

Автор: Иван Мешинков
Редактор: Красимир Георгиев

„Странни неща от различно естество се случват с хората...” Така започва четвъртият роман на сладкодумния разказвач Иван Мешинков. Увлекателна история за перипетиите, с които ни среща животът.

ПЛАН АМНЕЗИЯ+ ПЛАН АМНЕЗИЯ+
/Роман/

Автор: Иван Мешинков
Редактор: Красимир Георгиев

Романът на Иван Мешинков „План Амнезия+” среща читателите с житейските перипетии на едно семейство, а също с истории за наркотрафик, полицейски разследвания, магнитни аномалии и подготовката на едно фантастично изобретение, което може да промени хода на човешката история.

ДРУВОСЕК. ОДИСЕЯТА НА ГЕОРГИ ГАНЕВ В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ДРУВОСЕК. ОДИСЕЯТА НА ГЕОРГИ ГАНЕВ В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ
/Роман/

Автор: Веселин Георгиев
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

Книгата „Друвосек. Одисеята на Георги Ганев в Съветския съюз” е увлекателен разказ, описващ с ярък хумор и тънка сатира живота на българските строителни гурбетчии в далечен Сибир преди падането на „желязната завеса”. Една въртележка от случайности, връзкарство и труд, любов и секс, алкохол и равносметки. „Друвосек – зад тази измислена от мен думичка всъщност се крият три много простички думи – дружба, водка, секс. Банални, познати до болка думи.”

ВТОРОТО РАЗПЯТИЕ НА ХРИСТОС ВТОРОТО РАЗПЯТИЕ НА ХРИСТОС
/Съвременна притча/

Автор: Валентин Стоев
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

Две хилядолетия след разпъването му на кръста Иисус Христос отново идва на Земята. Слиза по копринена стълба от небето и отива при хората. Как ще посрещнат небесния пратеник в Йерусалим и във Ватикана - като Месия или като измамник, като Спасител или като натрапник? Какви чудеса ще направи Иисус? Ще бъде ли разпънат отново на кръста? Как ще приключи божествената му мисия на Земята? Отновори на тези въпроси читателите ще открият сред страниците на съвременната притча "Второто разпятие на Христос".

СЕЗОНИ СЕЗОНИ
/Роман/

Автор: Ася Сократова
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Диана Шингарова

Романът „Сезони” е книга за любовта в нейния наивен и философски вариант. Романът се отличава с оригинален стил на повествование. Действието се разказва от четирима литературни герои и макар женската гледна точка да е доминираща, книгата в никакъв случай не е написана само за жени.


РАДИН КЛАДЕНЕЦ РАДИН КЛАДЕНЕЦ
/Исторически роман/

Автор: Иван Мешинков
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

Книгата „Радин кладенец” е написана по легенди и родови предания, проучени в някои селища от Средногорието. В книгата се разказва за съжителството между българи и турци през годините преди Априлското въстание, за техните взаимоотношения и конфликти. Авторът умело е подбрал събитията и е описал перипетиите на героите така, че да се получи цялостен разказ, който да се придържа към историческите реалности на онова време.

ВРАТА ЗА АДА ВРАТА ЗА АДА
/Роман/

Автор: Николай Нинов
Редактор: Красимир Георгиев
Художествено оформление: Петко Минчев

Смъртта е неотстъпно по петите ни, за да се появи невинаги на подходящото място, но винаги когато трябва. Поне това не бива да забравяме. Но го правим. Просто забравяме, че тя е факт от нашия живот и тъкмо поради това няма защо да се страхуваме. Но се страхуваме. О, страх ни е да признаем своята незначителност. Безсилието си. И не допускаме, че може да има продължение – не като живот „след“, а живот „въпреки“ смъртта.

ЛЮБОВ НА ЖИВО ЛЮБОВ НА ЖИВО
/Роман, новели, разкази/

Автор: Александър Хараланов
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Димитър Донев

Когато четете тази книга, може би ще се учудите, че вече сте изживели всичко това. Аз само подредих отделните късове живот. И, струва ми се, успях, защото съм един от вас. Желая ви приятно забавление, повече здрав пречистващ смях и поне мъничко любов. Така започва книгата „Любов на живо” на Александър Хараланов.

ОТВЪД ОГЛЕДАЛОТО ОТВЪД ОГЛЕДАЛОТО
/Новели/

Автор: Таня Такова
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Иван Нинов
Фотофон на корицата: Евгений Жуковский

Книгата на Таня Такова „Отвъд огледалото” съдържа новелите „Отломки”, „Завръщане към себе си”, „Искрени лъжи”, „Тайната на морето” и „Отвъд огледалото”. В действието преливат надежда и болка, музика и спомени, сънища и картини от бъдещето, умело вплетени в образната поетика на сюжета. Успешен творчески дебют на младата писателка, разкриваща ни тайните на женската душевност.

ЛАБИРИНТЪТ, ТОМ ПЪРВИ ЛАБИРИНТЪТ, ТОМ ПЪРВИ
/Романи, повести, новели, разкази/

Автор: Георги Спасов
Редактори: Красимир Георгиев, Чайка Христова
Художник: Петко Минчев

Излезе от печат „Лабиринтът” – том първи от събраните съчинения на Георги Спасов. Издадена със съдействието на Национален дарителски фонд „13 века България”, КТ „Подкрепа” и широк кръг приятели на покойния писател, книгата „Лабиринтът” – том първи, включваща непубликувани романи, повести, новели и разкази на Георги Спасов, е важно събитие на българския книжен пазар, затова горещо я препоръчваме на ценителите на художественото слово.


ОПАСНИЯТ СВЕЩЕНИК ОПАСНИЯТ СВЕЩЕНИК
/Криминален роман/

Автор: Мати Юряня Йоенсу
Преводач: Маргарита Видиновска
Редактор: Иван Ангелов
Художник: Красимир Георгиев

Книгата “Опасният свещеник” е нещо повече от криминален роман. Тя е разказ за трудността да се отърсиш от едно мъчително и тежко детство. Криминалният инспектор Харунпя разследва мистичните произшествия в метрото и попада в подземния живот на Хелзинки След злополуки в метростанциите полицията попада в безизходица.Всичко изглежда абсурдно и неправдоподобно. През своята дългогодишна кариера инспектор Тимо Харунпя се е сблъсквал с най-безутешните страни на човешкия живот, но сега пред него се изправят зли сили. Опасен враг, който има своя религия и своя подземна империя.


ПРИЗРАЧНАТА КОЛЕСНИЦА ПРИЗРАЧНАТА КОЛЕСНИЦА
/Английски мистични новели/

Автори: Дейвис Граб, Джералд Булит, Джон Киър Крос, Ръдиърд Киплинг, Елинър Ридел, Уилки Колинз, Ралф Адамс Крем, Уошингтън Ървин, Оскар Уайлд
Преводач: Марина Кънева
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Георги Трифонов

Единствен по рода си в страната превод на най-доброто в областта на световната мистична проза, книгата “Призрачната колесница” включва девет бестселъра: “Сред поляната с орлови нокти”, “Фермата на Дът”, “Есмералда”, “Призрачната колесница”, “Старата мисис Джоунс”, “Лудият Монктън”, “Мъртвата долина”, “Губернаторът Манко и войникът” и “Кентървилското привидение”. Параявления, мистика, проявления на жестокостта, лутане на героите в “зоната на здрача” – това са само част от темите на публикуваните в книгата новели, направили десетки милиони читатели от целия свят почитатели на т.нар. книги за духове и призраци.


ВАМПИРЪТ ОТ ЗАМЪКА НА ДРАКУЛА ВАМПИРЪТ ОТ ЗАМЪКА НА ДРАКУЛА
/Библиотека “Мистика”/

Автор: Барон Олшеври
Преводач: Пенка Асенова
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Соня Манолова

Из семейната хроника на графовете Дракула-Карди:
“…Разкошната рокля сякаш струеше върху изящната й фигура. Под деколтето бе забодено букетче рози. Беше ослепително красива. Впечатлението се разваляше само от яркоалените й като кръв устни. Тя се плъзна към дивана, отпусна ръка върху главата му, наведе се над него и впи зъби в шията му…”


НЕЖНА РЕВОЛЮЦИЯ НЕЖНА РЕВОЛЮЦИЯ
/Роман/

Автор: Георги Братанов
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

Колко абсурден е светът, в който живеем! Нежната революция идва и си отива. Тъжно е, боли в душата, а там някъде над нас светят звездите и ни гледат. Има ли място при тях и за нас, или тук и само тук сме обречени да търсим все нови и нови надежди, наричайки ги като тайфуните с нежни имена…


ЗАБРАНЕНИТЕ МАЙКИ ЗАБРАНЕНИТЕ МАЙКИ
/Роман/

Автор: Янко Долапчиев
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Румен Скорчев

“Забранените майки” е издадена с конкурс на Националния център за книгата. Действието в романа се разпростира върху период от 30 години. Началото му е в ерата на Бийтълс, а краят – в сегашните дни. Осланяйки се на журналистическия си опит, Авторът разкрива духа на времето и характерите на своите герои.


НА КРАЧКА ОТ РАЯ НА КРАЧКА ОТ РАЯ
/Разкази/

Автор: Кънчо Атанасов
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

“Сухата студ прииждаше откъм реката свежа и снежна, а небето се избистряше и като че ли щеше този път да се изпълни прогнозата на времето – да бъде студено, ясно и без валежи…” Така започва единадесетата книга на писателя Кънчо Атанасов, включваща разказите “Суха студ и тънки сметки”, “През покрива”, “На крачка от рая”, “Изповед”, “Диабет по време на криза”, “Отвъд яслата”, “Куцата жаба”, “Променливо с превалявания” и “Драгия”.


ФАТАЛЕН СРОК ФАТАЛЕН СРОК
/Роман/

Автор: Майкъл Крайтън
Превод: Любомир Николов
Редакционен съвет: Красимир Георгиев, Вера Ганчева, Кирил Стоянов, Калинка Стефанова
Художник: Веселин Цаков

Най-новият роман на Майкъл Крайтън “Фатален срок” отново изведе името на Автора на челно място в класациите на суперселърите. Новите технологии, свръхскоростната информация, машината на времето… - науката се е превърнала в приключение, прехласващо, но и рисковано, както е и в другия шедьовър на Крайтън “Джурасик парк”. Във “Фатален срок” Авторът отново се обръща към историята и поставя проблема за огромната отговорност на онзи, коййто съсредоточава в ръцете си небивала власт над човека и света. Научно-техническата революция има няколко измерения, посочва писателят, и едно от тях е това на морала. “Фатален срок” е книга, която взриви света…


ГУМЕНАТА ЖЕНА ГУМЕНАТА ЖЕНА
/Малки интимни разкази/

Автор: Александър Хараланов-Холандер
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: николета Керинска

“Да… Всичко е толкова просто. Един човек вече години наред подава обяви по вестниците, лепи ги по уличните стени, сънува обяви. Просто иска да направи нещо със своя безсмислен бавен живот, да сподели с някой дните си…”


САМОДИВАТА САМОДИВАТА
/Новела/

Автор: Слав Славов
Рецензент: Георги Братанов
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Николета Керинска

Авторът на дебютната книга “Самодивата” е роден през 1950 г. в Ямбол. Човек с трудна съдба, поставила на изпитание таланта и волята му, Слав Славов следва традициите на българския класически разказ. Езикът му е мек и гъвкав като пейзажа, сред който се развива действието на новелата, стоплен от вътрешната светлина на един жаден за искреност и близост дух.


АУГУСТ СТРИНДБЕРГ, Т.І, ХУДОЖЕСТВЕНА ПРОЗА АУГУСТ СТРИНДБЕРГ, Т.І, ХУДОЖЕСТВЕНА ПРОЗА
/Два романа и една повест/

Автор: Аугуст Стриндберг
Преводачи: Асен Анастасов, Нина Венова, Вера Ганчева
Редактор: Вера Ганчева
Редакционен съвет: Красимир Георгиев, Вера Ганчева, Кирил Стоянов, Калинка Стефанова

Книгата съдържа романите “Ад” и “Сам” и повестта “Романтичният органист на остров Рон”. “Моят огън е най-силният в Швеция” – казва Аугуст Стриндберг. “Стриндберг е утро, от него започва всичко…” – казва Александър Блок. “Ние сме негови съвременници и приемници!” – казва Франц Кафка. “Винаги съм изпитвал състрадание към този измъчен и самоизмъчващ се творец, принесъл себе си в жертва на своята душа тъй, както Буда се обрекъл на изгладнелия тигър! - казва Йейтс.


АУГУСТ СТРИНДБЕРГ, Т.ІІ, ПИЕСИ АУГУСТ СТРИНДБЕРГ, Т.ІІ, ПИЕСИ
/Пиеси/

Автор: Аугуст Стриндберг
Преводачи: Васа Ганчева, Вера Ганчева, Теодора Джебарова
Редактор: Вера Ганчева
Редакционен съвет: Красимир Георгиев, Вера Ганчева, Кирил Стоянов, Калинка Стефанова

Книгата съдържа пиесите на Аугуст Стриндберг “Бащата”, “Госпожица Юлия”, “Мъртвешки танц”, “Игра-сън” и “Сонатата на призраците”. “Написаното от мен е наказание, не отмъщение…” – казва Аугуст Стриндберг. “Той заставаше пред явленията на живота като пълководец и нищо не убягваше от орловия му поглед, всичко стигаше до сърцето му, всичко изтръгваше от душата му съзвучен отклик или горд вик на протест…” – казва за Стриндберг Максим Горки. “Духовното ми кръгообращение функционираше изцяло благодарение на Стриндберг…” – казва Ингмар Бергман.


ИМПЕРИЯТА ИМПЕРИЯТА
/Световен политически бестселър/

Автор: Ришард Капушчински
Преводач: Благовеста Лингорска
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Кирил Прашков

Полякът Ришард Капушчински е свидетел на 28 войни и революции. Той винаги се оказва там, където става нещо важно. Книгите му са преведени на над 30 езика в над 50 страни в света. Проникващ дълбоко в същността на политическите режими, Капушчински изследва явните и тайните механизми за бурните обществени промени. Бестселърът му “Империята” е посветен на събитията в бившия Съветски съюз. Българският превод на “Империята” е направен от машинописния Авторски оригинал на книгата, предоставен от Капушчински на Издателство “Фльорир”.

ПРАТЕНИКЪТ НА ПЕТЛЬОВОТО ГРЕБЕНЧЕ ПРАТЕНИКЪТ НА ПЕТЛЬОВОТО ГРЕБЕНЧЕ
/Роман-приказка/

Автор: Красимир Георгиев
Редактор: Елка Димитрова
Художник: Петър Рашков

Роман-приказка за змейове, дракони и други чудовища, “Пратеникът на Петльовото гребенче" е носител на наградата “Калина Малина" за най-добра книга за деца за периода 1992-1993 г. “Когато някъде плаче дете, на което е направено зло, божият трон се премества от единия край на Земята – на другия…" – с това мото започва най-тиражният детски роман от последните петнадесетина години, съдържанието на който стига до над двадесет хиляди деца и юноши. А също: “Отначало приказките се слушат така, както се слушат песните. След време човек започва да ги разбира. А още по-късно идва мигът, когато приказките стават нужни като хляб и вода, когато без приказки не може да се живее…"

МЯСТО ПОД СЛЪНЦЕТО МЯСТО ПОД СЛЪНЦЕТО
/Избрани разкази и новели/

Автор: Кънчо Атанасов
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

Книгата “Място под слънцето” съдържа разкази и новели на писателя Кънчо Атанасов, подбрани от книгите му “Трета кабина, моля”, “Живи хора”, “Дърво в гората”, “Дом без огледало”, “Лятото на гарваните”, “Адам и Ева живеят наблизо”, “Вариант за оптимисти”, “Сага за селото” и “На крачка от рая”.


ТРАКИЙСКИЯТ КОННИК ТРАКИЙСКИЯТ КОННИК
/Криминален роман/

Автор: Анатолия Павлова
Редактор: Красимир Георгиев

Преди много години Тракийският оракул предсказва на цар Ситалк разпадането на Одриското царство. За да избяга от лошата поличба, тракийският владетел разсича на четири части златния конник, красящ ризницата му, и скрива парчетата в четирите краища на земите си. 25 века по-късно загадъчната смърт на известен археолог отприщва серия от ритуални убийства. Ще се справят ли полицейският инспектор Таков и дъщерята на професора Бендида със заплетения криминален ребус? Ще се измъкнат ли от каменните хралупи на зловещото оброчище? Ще победят ли Тракийския оракул?


ЧАСТЕН ОТРЯД ЧАСТЕН ОТРЯД
/Криминален роман/

Автор: Васил Гергов
Редактор: Елка Димитрова
Художник: Буряна Кирилова

Близо 700 години мистериозно братство ревностно пази своята страшна тайна, разкриването на която би довело до пренаписването на важни страници от човешката история. Някой обаче започва да избива членовете на Ордена на шестимата. В криминалната кръстословица се намесва призрак, стоварва се старинно проклятие, появяват се наркотици, изнасилвания, въоръжени грабежи, нови убийства. Вълна от насилие залива големия град. При изпълнението на поредната свръхзадача, която си поставя, охранителят Бисер Христов създава частен отряд от елитни бойци и се грижи за сигурността на столичани. Ще се справят ли бившите барети с бандитските групировки, ще изгаси ли шефът им огъня на мистериите?


© Copyright Fliorir 2006. All rights reserved.