Издателство "Фльорир"

МОЛИВИЯ МОЛИВИЯ
/Роман-приказка/

Автор: Ваная Тайя
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Венцислав Маринов

Във Вселената съществуват пазители на знанието – моливи, които идват от планетата Тотония, намираща се в галактиката Ноу. Моливите тотонци си имат своя страна тук, на планетата Земя. Тя се казва Моливия и си има моливени къщички, улици, площади. Естествено, моливите тотонци неслучайно са на планетата Земя. Тук заедно с писателя Перодръжко Писарушков пазят вселенското знание. А от кого го пазят?


МАЙКАТА НА ГОГО МАЙКАТА НА ГОГО
/Роман-приказка/

Автор: Райна Стойкова
Редактор: Красимир Георгиев
Художници: Крум Цветков, Райна Стойкова

Малкият Гого и майка му остават вкъщи сами цяла седмица. Какво би могло да се случи през тази дълга и скучна седмица? Едва ли е възможно да се срещнат с дракон, с грифон или с морско чудовище, да посетят пещери и дълбини, крепости и джунгли. Едва ли е възможно да спасят един приказен таен свят от нечувана и невиждана напаст. „Майката на Гого” е роман-приказка за добри дракони, ужасяващи чудовища, симпатични смешни човечета, динозаври и други чудесии.


ПРАТЕНИКЪТ НА ПЕТЛЬОВОТО ГРЕБЕНЧЕ ПРАТЕНИКЪТ НА ПЕТЛЬОВОТО ГРЕБЕНЧЕ
/Роман-приказка/

Автор: Красимир Георгиев
Редактор: Елка Димитрова
Художник: Петър Рашков

Роман-приказка за змейове, дракони и други чудовища, “Пратеникът на Петльовото гребенче" е носител на наградата “Калина Малина" за най-добра книга за деца за периода 1992-1993 г. “Когато някъде плаче дете, на което е направено зло, божият трон се премества от единия край на Земята – на другия…" – с това мото започва най-тиражният детски роман от последните петнадесетина години, съдържанието на който стига до над двадесет хиляди деца и юноши. А също: “Отначало приказките се слушат така, както се слушат песните. След време човек започва да ги разбира. А още по-късно идва мигът, когато приказките стават нужни като хляб и вода, когато без приказки не може да се живее…"

КЪСМЕТЛИВАТА НЕДА КЪСМЕТЛИВАТА НЕДА
/Български народни приказки от Бесарабия и Таврия/

Съставители: Елза и Иван Стоянови
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

Представените в книгата “Късметливата Неда" приказки са известни сред българите в Украйна и Молдова още от времето на първите преселвания. Те са донесени от България заедно с шарените черги, писаните възглавници и хайдушките песни, но на новото място са се изменили, допълнени с въображението на друго пространство и фантазия. Приказките са записани и останали за поколенията благодарение на учителя Цани Гинчев (1835-1894 г.), а също и на Николай Державин, издал през 1915 г. В Петербург капиталния труд “Българските колонии в Русия". В книгата “Късметливата Неда" са включени 28 приказки, които срещат читателите със самодиви, змейове, юнаци и вълшебства.

СТУДЕНОТО СЪРЦЕ СТУДЕНОТО СЪРЦЕ
/Приказка/

Автор: Вилхелм Хауф
Преводач: Пенка Кънева
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Соня Манолова

“…Петер се пробудил от веселите звуци на пощенски рог. Видял, че седи в прекрасна карета. Конете отмерено чаткали с копита, каретата се търкаляла бързо. Момъкът надникнал навън и забелязал, че планините на Шварцвалд са останали далеч назад и се стапят в синя мъгла. Отначало изобщо не му се вярвало, че тъкмо той, въглищарят Петер Мунк, е седнал на меките възглавници в разкошната богаташка карета. Пък и дрехите му били такива, каквито не е сънувал дори. И все пак бил той – въглищарят Петер Мунк…"

ЦВЕТНИЦА ЦВЕТНИЦА
/Стихотворения и гатанки/

Автор: Кирил Назъров
Редактор: проф. Симеон Янев
Художник на корицата: Мана Парпулова

Казват имало веднъж
лято без ни капка дъжд.
На цветя, треви от суша
вече им дошло до гуша.

Изведнъж на шир и длъж
ръснал-пръснал слънчев дъжд -
златни капки полетели,
а от тях лъчи блестели.

Плодородна долина
ги изпила до една.
Горе Слънцето сияло,
че е семена засяло.

100 ЧУДЕНКИ ЗА ЧУДЕНЕ 100 ЧУДЕНКИ ЗА ЧУДЕНЕ
/Гатанки/

Автор: Кирил Назъров
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Георги Чавдаров

Книгата съдържа 100 гатанки от писателя сладкодумец Кирил Назъров. Например: “Косата му – права, опашката – вита. Из тъмна дъбрава потропва с копита и рови с уста в потайни места… Глиганът" Или: “Искрица в гората угасва и блясва, угасва и блясва звездица в тъмата… Светулката" Или: “Умна сладкодумна – бъбри чак до мрак. Който стане й другар, тя му дава ценен дар… Книгата"

ВЕСЕЛО БУКВАРЧЕ ВЕСЕЛО БУКВАРЧЕ
/Стихотворения и скоропоговорки/

Автор: Кирил Назъров
Редактор: Красимир Георгиев
Художници: Николай Стоянов, Георги Чавдаров

Книгата съдържа 63 стихотворения и скоропоговорки. За всяка буква от азбуката писателят Кирил Назъров е написал поетична визитка, защото: “Още в древни времена солунските двама братя са засели семена на славяните в сърцата. Разгневени врагове тези семена горели, по села и градове не горели те, а грели. Щом кълни в народна нива, не загнива мъдро семе и народът не унива даже в най-жестоко време. Трийсет буквички безсмъртни в топлина и в студове разцъфтяват в дол и в рът и раждат думи-плодове!"

ГАТАНКИ, БРОИЛКИ, ВЪРТЕЛЕЖКИ ГАТАНКИ, БРОИЛКИ, ВЪРТЕЛЕЖКИ
/Стихотворения/

Автор: Георги Струмски
Редактор: Георги Братанов

Чудесна книжка на писателя Георги Струмски за най-малките читатели.


КАПАН МИ ПОДАРЕТЕ КАПАН МИ ПОДАРЕТЕ
/Стихотворения за деца/

Автор: Красимир Георгиев
Редактор: Кирил Назъров
Художник: Елиана Търновска

Книжката “Капан ми подарете" на поета Красимир Георгиев е насочена към най-малките читатели. В нея те ще прочетат стихотворения за животни и птици като “Маца Мацурана", “Куче", “Папагал", “Агънце", “Прасе", “Магаре", “Петел" и др. И ще си припомнят някои от героите на романа-приказка на Красимир Георгиев “Пратеникът на Петльовото гребенче".

УСМИХНАТИ ЦВЕТЯ УСМИХНАТИ ЦВЕТЯ
/Стихотворения и рисунки/

Автор: Станка Кръпчанска
Редактор: Емил Рупел
Худ. редактори: Николай Стоянов, Георги Чавдаров

Стихосбирката на Станка Кръпчанска съдържа 18 стихотворения, апликирани с детски рисунки на Ани Бояджиева, Кирил Гавазки, Александра Несторова, Даниела Ранчова, Ивайло Иванов, Калинка Маникатева, Иван Славов, Анелия Колибарска, Гергана Ченкова, Стоил Джокин, Николета Карпузова, Гергана Шопова, Райна Спасова, Радослав Радоев, Даниела Христова, Даниела Паленкова, Емилия Мертакчийска и Борислав Паланков.

© Copyright Fliorir 2005. All rights reserved.