Издателство "Фльорир"

Солта на земята
/Стихотворения/

Автор: Георги Ангелов
Редактор: Ели Видева
Художник: Жени Нолчева

Поетичната книга на Георги Ангелов „Солта на земята“ е послание за разум, доброта, човечност и труден опит за любов към ближния. Тя илюстрира поня­тието „гражданска поезия“ в неговия чист, съвременен, особено актуален хоризонт.

Пепелище
/Стихотворения/

Автор: Георги Ангелов
Редактор: Ели Видева
Художник: Жени Нолчева

Тринадесетата поетична книга на поета Георги Ангелов „Пепелище” включва 54 стихотворения, разглеждащи болните въпроси на съвремието. Поетични послания към читателите с овладяно стихотворно майсторство и верен поглед към пробемите на деня.

В родината на Орфей / На родине Орфея
/Стихотворения/

Автор: Сергей Шелковий
Превод на български: Красимир Георгиев

Двуезичната книга „В родината на Орфей / На родине Орфея” съдържа над 40 стихотворения на руския и украински поет Сергей Шелковий в превод на на български от Красимир Георгиев.

ПIСНЯ ПРО ЛЮДИНУ / ПЕСЕН ЗА ЧОВЕКА ПIСНЯ ПРО ЛЮДИНУ / ПЕСЕН ЗА ЧОВЕКА
/Стихотворения/

Автор: Никола Вапцаров
Превод на украински: Любов Цай

Двуезичната книга „Пiсня про людину / Песен за човека” съдържа стихове на Никола Вапцаров в превод на поетесата Любов Цай. Книгата е съвместно издание на изд. „Фльорир”, София, и изд. „Янтар”, Луганск. Луксозно издание.

ОТКРАДНАТИ ИЛЮЗИИ ОТКРАДНАТИ ИЛЮЗИИ
/Стихотворения/

Автор: Веселка Стойнева
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

В стихосбирката на Веселка Стойнева „Откраднати илюзии” са включени 135 стихотворения, разпределени в 5 поетични цикли. След стихосбирките й „Недокоснати истини” и „Жадни миражи” това е третата авторска книга на поетесата.

ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА
/Лирика и сатира/

Автор: Емил Рупел
Редактор: Красимир Георгиев

В стихосбирката на Емил Рупел "Животът продължава" са събрани стотина от най-ярките творби на поета от половин век творчество. По стиховете му са създадени много песни, издадена е грамофонната плоча „Послание до всички” („Балкантон”, 1990 г.) с авторски рецитал на поета. По стихотворението му „Гласът на Пирин” композиторът Кирил Стефанов създава популярната песен, превърнала се в своеобразен химн на Пиринския край.

ПОГОВОРИМ О ЖИЗНИ И ЛЮБВИ ПОГОВОРИМ О ЖИЗНИ И ЛЮБВИ
/Стихотворения/

Автор: Александър Морозов
Редактор: Ю. Куликова

Българският читател може да се запознае с част от богатото поетично творчество на украинския поет Александър Морозов. Стиховете са публикувани на украински и на руски език.

"... Кто то выстрелил в небо – оно закровило
Раной огненной – позже названной Солнцем. ..."

ОЧИТЕ НА ДЪЖДА ОЧИТЕ НА ДЪЖДА
/Стихотворения, поетични фрагменти/

Автор: Божидара Димова
Редактор: Красимир Георгиев

"Очите на дъжда" е великолепна поетична книга на Божидара Димова, носителка на награда "Витошко лале", връчена и лично от поетесата Елисавета Багряна. "Очите на дъжда" е чудесен подарък за ценителите на изящната словесност.

    "Тази сутрин две врани
    ръфаха един гълъб безсрамно.
    Чимширите, които гледаха,
    оплешивяха..."

ЖАДНИ МИРАЖИ ЖАДНИ МИРАЖИ
/Стихотворения/

Автор: Веселка Христова
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

Книгата съдържа над сто стихотворения и поетични фрагменти, писани от авторката през последните години. Ще я прочетете с удоволствие. "Напих се с горчиви илюзии / от жажда за истина. / Потънах в дълбоките чувства / без пояси-мисли. / Обрулих зелени надеждите, / огладняла за вяра. / С голи мечти бръкнах в спомена... / От себе си се опарих!

LEPIDOPTERA LEPIDOPTERA
/Стихотворения/

Автор: Цветелина Манова
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

В книгата на Цветелина Манова "Lepidoptera" са включени 28 стихотворения, обединени в 4 поетични цикъла - "В началото бе...", "Ноктюрно", "В очакване да ми се случиш" и "Имаго". Цветелина Манова пише на български, френски и английски език.

РЪКОПИС, КОЙТО СЪЩЕСТВУВА РЪКОПИС, КОЙТО СЪЩЕСТВУВА
/Стихотворения/

Автор: Зоран Вучич
Превод от сръбски: Красимир Георгиев, Мила Васов
Редактор: Елка Димитрова
Художник: Ишхан Нигохосян

Измина почти десетилетие, откакто този ръкопис бе завършен, оформен и даден за проверка на времето и на съдбата си. Дойдоха кошмарни и безумни години на насилие и смърт, а ръкописът и поетът издържаха най-тежката проверка и подминаха изкушенията. Сръбският поет Зоран Вучич е автор на 24 книги с поезия, публицистика и есеистика. Носител е на много литературни награди, творчеството му е превеждано на 10 езика. „Ръкопис, който съществува” е втората книга на Зоран Вучич, издадена в България.

ДВУСТИШИЯ НА КРАСИМИР ДВУСТИШИЯ НА КРАСИМИР
/Фрагменти/

Автор: Красимир Георгиев
Редактор: Елка Димитрова
Художник: Ишхан Нигохосян

Седмата стихосбирка на поета Красимир Георгиев е необичайна със своята жестока откровеност и със своите закодирани поетични послания. На пръв поглед строфите са семпли и смисълът на стиховете е уж ясен, но всъщност авторът не се стреми да прекара читателя през сигурния брод на лиричните постулати, а го потапя в дълбоките води на мисловната вариантност.

ТУНЕЛЪТ ТУНЕЛЪТ
/Поеми, стихотворения, фрагменти, стихограми/

Автор: Красимир Георгиев
Редактор: Елка Димитрова

Тунелът е равновесието между енергията и асиметрията в творчеството, тунелът е мъглата в нашето подсъзнание, сред която сенките се материализират в структури. Тунелът е престъплението да пишеш поезия, тунелът е танцуващата сред пламъците на свещта балерина на Салвадор Дали, тунелът е загадката, събрала заедно Орфей и Евридика, Персей и Медуза. Тунелът е детеродният орган, преходът от вечността между зачатието и раждането към мига между живота и смъртта. Тунелът е границата между нормалния свят и антилогиката, разстоянието между прекалено малката промяна и прекалено голямата промяна, умението да се приближиш плътно до хаоса, но без да се разпаднеш.

ТАБЛЕТКА ШЕПОТИН ТАБЛЕТКА ШЕПОТИН
/Поетични текстове/

Автор: Вихра Милчева
Редактор: Красимир Георгиев
Фотоетюди: Вихра Милчева

Първата книга на Вихра Милчева съдържа 32 стихотворения, 22 художествени фотографии и 2 есета. Написана с оригинален авторов поетичен почерк и с тънък усет при обхождането на лабиринтите на словото и на емоциите, „Таблетка шепотин” ще зарадва ценителите на изящната словесност.


ЛАБИРИНТЪТ, ТОМ ВТОРИ ЛАБИРИНТЪТ, ТОМ ВТОРИ
/Поеми, стихотворения, фрагменти, стихограми/

Автор: Георги Спасов
Редактори: Красимир Георгиев, Чайка Христова
Художници: Иван Нинов, Петко Минчев
Съставители: Чайка Христова, Красимир Георгиев, Величка Спасова

Книгата, издадена със съдействието на Министерството на културата и на „Овергаз”, включва 421 поеми, стихотворения, фрагменти и стихограми на Георги Спасов от книгите му „Вест”, „Добрият човек”, „Свободен пейзаж”, „Вечен живот” и „Памет”, от неиздадени книги на поета, публикации в печата и непубликувани творби. Обем 680 страници, твърда корица с обложка, цена 15,00 лв

РОСНИ КАПКИ РОСНИ КАПКИ
/Стихотворения/

Автор: Наталия Георгиева
Редактор: Иван Дончев
Художник: Наталия Георгиева

Книгата “Росни капки” съдържа стихотворения на поетесата Наталия Георгиева. Авторката сама илюстрира творбите си. Поетесата споделя: „Жадувам те, да се спася копнея, както гора копнее за покой и тишина. Така – изгубена под слънцето – ще крея между реалност и мечта.“


БЕЗ СРАМ БЕЗ СРАМ
/Стихотворения/

Автор: Дария Радоилова
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Дария Радоилова

Книгата “Без срам” съдържа 32 стихотворения на Дария Радоилова. Любовната си лирика авторката е илюстрирала със свои рисунки. Поетесата споделя: „Коя съм? Безмълвно молеща и безприлично прокълната, в камък посята, неуловима в новороденото утро и в древния здрач? От млечен път създадена, но живееща на Земята, съзнанието е моята наковалня, подсъзнанието е моят ковач.“

КОГАТО ОТМИНЕ СТУДЪТ КОГАТО ОТМИНЕ СТУДЪТ
/Стихотворения/

Автор: Теодора Янева
Редактор: Красимир Георгиев
Фотографии: Владимир Михайлов

Теодора Янева е родена на 21.12.1974 г. в гр. Карнобат. Завършила е философия и богословие. Живяла е в Испания. Работила е като редактор на новини в информационна система и като преводач от испански език. В момента работи в социологическа агенция. Интересите и заниманията й са насочени към политическата и социалната философия, културните и емиграционните процеси в Европа. Свои стихове е публикувала в средствата за масова информация. Подготвя първия си роман.

ЛЮБОВ В ЕЗЕРОТО НА ПРОКАЖЕНИТЕ ЛЮБОВ В ЕЗЕРОТО НА ПРОКАЖЕНИТЕ
/Седем поеми и една новела/

Автор: Красимир Георгиев
Редактор: Иван Ангелов
Рецензент: Георги Константинов

"Петата стихосбирка на Красимир Георгиев “Любов в езерото на прокажените” е плод на пътуванията на поета из Азия. Всъщност “Любов в езерото на прокажените” не е просто стихосбирка, по-скоро поетична експлозия, ваяние между лириката и абсурда. Ето как самият Красимир Георгиев определя творческото верую на книгата:
“Близо пет години бягах от поезията. Трудно беше, но не написах нито ред. Ядоха ме кучета и ме кълваха птици, но аз бягах и бягах. Обречен да бъда настигнат.
И ето, откачената муза отново ме яхна и започна да блудства с душата ми. Добре, казах си, ще ти дам да се разбереш! И си поставих няколко непосилни задачи. Първо – съдържанието да властва над формата, образите да громят строфите, думите да разграждат редовете. Второ – темата да е невъзможна, идеята да е немислима, ситуацията да е абсурдна. Реки от мерена реч словославят птичките и пчеличките, слънчевите лъчи и храмовете на любовта – и аз съм писал подобни стихчета, но ако римата и ритъмът се блъскат години наред в главата ти, идва времето, когато трябва или да се измъкнеш от лудницата, за да запазиш главата си, или да влезеш по-дълбоко в тунела на поетичния хаос, да надскочиш мисълта си и да нахраниш чудовището на страстта и цинизма. Трето – да подправиш храната си със смърт, да станеш част от поетичните образи и да изживееш невъзможното. Това е най-трудното…”

СМЕШНА ТЪГА СМЕШНА ТЪГА
/Избрани стихове/

Автор: Марко Ганчев
Художник: Румен Симеонов

“Читателю, ако още те има, нека те успокоя, че и мене още ме има. Не се мъчи да си припомниш нищо от 40-те книги, които съм издал през последните 50 години. Нали знаеш, че поетът цял живот пише една книга. Моята е тази. Сложиха ми етикет, че съм бил поет сатирик. Знам ли. Само перото знае. Когато трябва, то си пуска ироничната капка, когато трябва – тъжната, а понякога дори и оскъдната капка на радостта. Малко са ти другите горчиви капки в живота, че ти предлагаме и тия. Но ти винаги си бил великодушен, бъди и сега… Марко Ганчев”

ВЪРХЪТ НА ДЪНОТО ВЪРХЪТ НА ДЪНОТО
/Поема/

Автор: Георги Братанов
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

Поетът Георги Братанов е сред най-талантливите представители на съвременната българска литература. В творчеството му откриваме уникални за поезията ни идеи, теми и изразни средства, привличащи ценителите на изящната словесност с яркостта и силата на художествените си внушения. Братанов притежава способността да прониква в пластовете на социалното битие и да извлича оттам посоката на общественото развитие. “Върхът на дъното” е първата книга-поема в нашата литература, рисуваща вълнуващата картина на живота от последното десетилетие на разпънатия върху двата хикса век.

ПЕТ МИНУТИ ЛЮБОВ ПЕТ МИНУТИ ЛЮБОВ
/Стихотворения/

Автор: Николета Керинска
Рецензент: Емил Рупел
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Николета Керинска

Първата стихосбирка на младата поетеса включва 31 стихотворения, в които Николета Керинска не се преструва на зряла и презряла, на социална и на поглъщаща саби и издишаща лава, а разхвърля младостта и любовта сред строфите си. Тя цялата е пронизана от въпроси: “Да допусна ли капките дъжд да измият на капката медена блясъка, да венчаят смеха и скръбта, покоя и крясъка?”. Или: “Сред боклуците мокри димът пълзи по лицето на времето и отекват емоции и сълзи – да ги взема ли?”. “Пет минути любов” е композирана великолепно, тя е задъхана и завършена книга.

КЛЮЧ ЗА ГОРНАТА ЗЕМЯ КЛЮЧ ЗА ГОРНАТА ЗЕМЯ
/Поеми и стихотворения/

Автор: Георги Братанов
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Иван Газдов

Стихосбирката включва 66 стихотворения и поеми на поета. Ключът към горната земя на поезията при Георги Братанов е в нейната модерна асоциативност и в нейната художествена простота. Авторът притежава способността да прониква в пластовете на социалното битие и да извлича оттам посоката на общественото развитие. Какво друго да кажем за тази чудесна книга. Динамика, интимна близост, стоплена от вечния любовен блус на мъжа и жената, импровизации, брилянтна метафоричност.

ЛЕТАЛЕН ИЗХОД ЛЕТАЛЕН ИЗХОД
/Стихотворения/

Автор: Траян Първанов
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Николета Керинска

Траян Първанов (26 юли 1942 г. – 18 май 1994 г.) е един от най-талантливите творци в новата поетична история на страната. Ето два куплета от стихотворението му “Огън”:
Златен огън гори и гори, от искрата закърмен,
и се хвърля и мята в бездънния пламъчен ад,
все гори и гори, и в пороя на блясъка сърмен
пак отново се ражда безсънен от жажда и глад.
И над късата сянка на моето време изгрял,
докато не изтлеят в душата ми всички слова,
и от вятъра, хвърлил навсякъде буйна жарава,
в мойта пепел поникне горяща от слънце трева.

ЗЛАТНА КОБИЛКА ЗЛАТНА КОБИЛКА
/Любовни и еротични стихотворения/

Автор: Георги Дренчев
Редактор: Георги Колев
Художник: Николета Керинска

Книгата “Златна кобилка” включва 28 стихотворни изяви на Георги Дренчев.


БЕЗСЕЗОННА ЖЕНА БЕЗСЕЗОННА ЖЕНА
/Поеми и стихотворения/

Автор: Славка Мариновска
Рецензент: Петър Андасаров
Редактори: Георги Братанов, Красимир Георгиев
Художник: Боян Донев

Стихът на “Безсезонна жена” не е просто словесен градеж и фразеологична клетка, той е отражение на дълбоки чувства и състояния, на мисли и цвят, свързани с човека, с кръговете на душата му, с присъствието му в природата и участието му в пространството, наречено живот. Ето един куплет от едно от 36-те стихотворения в книгата: “Царствена, ежедневна, само в празник жена, ту светкавица гневна, ту потайна луна, дъжд жадуван, пътека, безпощадна слана, полегата, нелека, съмване, здрачина… Като вятър вестител, като жива вода преминавам през дните – безсезонна жена…”

ДАНАЙСКИ ДАРОВЕ ДАНАЙСКИ ДАРОВЕ
/Стихотворения/

Автор: Слободан Стоядинович
Преводачи: Мила Васов, Красимир Георгиев
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

В книгата “Данайски дарове” са включени 45 стихотворения от талантливия сръбски поет Слободан Стоядинович. Слободан Стоядинович е роден на 2 май 1948 г. в Ниш. Автор е на стихосбирките “Временник” (1973 г.), “Основник” (1978 г.), “Понорник” (1987 г.), “Данайски дарове” (1987 г.), “Карарука” (1990 г.), “Стихотворенията на Чуде” (1992 г.), “Il suoko nero” (1992 г.), “Полицейски час” (1994 г.) и др. Поезията на Стоядинович е превеждана на италиански, английски, френски и български език. Ето част от стихотворението “Сред тълпата”: “Да забиеш пирон под нокътя си е полезно. Когато помислиш да извадиш пирона, на него се развява знаме, а под него марширува отряд…”

БЕЗПЛЪТНА БРОНЯ БЕЗПЛЪТНА БРОНЯ
/Стихотворения/

Автор: Румяна Иванова
Редактор: Георги Братанов

"Книгата включва 34 стихотворения на поетесата Румяна Иванова. Ето няколко нейни строфи:
“Имам чувството, че съм превзела седем сини планини,
че съм припкала като газела през гори и долини,
че от буйни извори съм пила омагьосана вода…
Боже, дай ми още сила злия дух да победя!”"


НЕ СИ ОТИВА СЛЪНЦЕТО ОТ МЕН, THE SUN IS NOT LEAVING ME НЕ СИ ОТИВА СЛЪНЦЕТО ОТ МЕН, THE SUN IS NOT LEAVING ME
/Антология от творби на слепи български поети и писатели, Antology of Works of Blind Bulgarian Poets and Writers Preface/

Редактор: Георги Братанов
Художник: Красимир Георгиев

Антологията, представяща творчеството на слепи български поети и писатели, включва творби от Пейо Яворов, Тодор Влайков, Траян Тъмен, Георги Струмски, Георги Братанов, Генко Изворски, Слав Славов, Румяна Каменска-Донкова, Владислав Кацарски и Милена Авонеди.

САГА ЗА САМОТНИЦИ САГА ЗА САМОТНИЦИ
/Стихотворения и поеми/

Автор: Красимир Георгиев
Редактор: Георги Ралчев
Художник: Ишхан Нигохосян

"Книгата включва 19 стихотворения и поеми на поета Красимир Георгиев. Ето част от стихотворението “Епитафия”:
“Избуяват диви макове под избухналия дъжд.
На перона чакам влака – полуюноша, полумъж.
От семафора се спуска цвят на неизпитан страх.
Предпазливо впивам устни в полуябълка, полугрях.
Коловозите се гърчат в тази слънчева мъгла,
разписанието търсят – полуспомен, полумечта.
Прелетя експресът Щастие като ултразвуков гръм,
а запазеното място е полуистина, полусън.
Полудяват диви макове от лъжливия прашец.
На перона чакам врака – полустарец, полумъдрец.
Доверчиво храня гълъби под житейския си дъб
с най-обикновени жълъди – полущастие, полускръб."

ВОДИЧ ЗА РАJ (ПЪТЕВОДИТЕЛ КЪМ РАЯ) ВОДИЧ ЗА РАJ (ПЪТЕВОДИТЕЛ КЪМ РАЯ)
/Стихотворения, поетични фрагменти, двустишия/

Автор: Красимир Георгиев
Редактор: Славолюб Маркович
Художник: Мирослав Анжелкович
Превод на сръбски: Мила Васов
Издател: Издателство "Свети Сава", Белград

В книгата на Красимир Георгиев "Водич за раj" са включени стотина стихотворения, поетични фрагменти и двустишия на поета от стихосбирките му "Тунелът", "Двустишия на Красимир" и "Пътеводител към рая". Поезията в стихосбирката на Красимир Георгиев "Водич за раj" е представена на сръбски и на български език.

ЕМИСАР ЕМИСАР
/Стихотворения/

Автор: Красимир Георгиев
Преводач: Мила Васов
Редактор: Слободан Стоядинович

Стихосбирката на Красимир Георгиев е издадена в белградското Издателство “Хипнос” в превод на сръбски от Мила Васов. Книгата включва 37 стихотворения на Красимир Георгиев от стихосбирките му “Граница на ветровете” (1969 г.), “Сага за самотници” (1995 г.), “Десет божи заповеди” (1996 г.), както и непубликувани до момента на издаването стихове.

ВИСОКА СВЕТЛИНА ВИСОКА СВЕТЛИНА
/Балкански литературен алманах/

Редактори: Георги Братанов, Красимир Георгиев
Художник: Ишхан Нигохосян

Алманахът включва поезия и проза от 16 слепи поети и писатели от България, Гърция, Румъния и Югославия. Георги Братанов, Йордан Младенов, Владислав Кацарски, Денка Илиева, Илиас Маргиолас, Афродита Регас, Телма и Луис, Аеолис, Раду Серджу Руба, Ана Хомпот, Аурелиан Геласе, Николае Йонеску, Гезим Реджа, Петар Кухтичек, Слободан Милешевич и Драгица Цвеич рисуват със слово образа на света такъв, какъвто са го видели със своите вътрешни очи, свят, в който има болка и драми, тревоги и надежди.


СМЕЙ СЕ, ПАЛАЧО СМЕЙ СЕ, ПАЛАЧО
/Жанрова антология на световната сатирична поезия/

Преводач: Радой Ралин
Редактор: Красимир Георгиев
Художник: Иван Газдов

Издадена с конкурс на Националния център за книгата, антологията включва творби на над 100 сатирици, творили през последните две хилядолетия, като Марк Валерий Марциал, Самуел Маршак, Джонатан Суифт, Ърнест Хемингуей, Франсоа Вийон, Жан Батист Молиер, Жан Батист Грекур, Теофил де Вио, Шарл Борд, Алексис Пирон, Франциско Пачеко, Тирсо де Молина, Рамон Роа Фигероа, Ян Борковски, Юлиан Тувим, Станислав Йежи Лец, Вилхелм Буш, Дмитрий Хвостов, Шандор Петьофи и мн. др.

БОГ НА СЕТИВАТА БОГ НА СЕТИВАТА
/Любовна лирика/

Автор: Мисампа
Редактор: Емил Рупел
Художник: Д.Г.Россети

Стихосбирката на Мирослава Панайотова, избрала си за творчески псевдоним старинното име Мисампа, съдържа 65 стихотворения, посветени на любовта, привличането, приятелството и болката от живота. "Потъвах и летях, потъвах и летях, а после всичко свърши - казах ти..." - споделя поетесата.


ЗАКЪСНЯЛА ОБИЧ ЗАКЪСНЯЛА ОБИЧ
/Лирика/

Автор: Иво Петрахилски
Редактор: Емил Рупел
Художник: Нина Петева

Стихосбирката съдържа 47 стихотворения на младия поет Иво Петрахилски. Завършил Медицинска академия в София, Петрахилски работи в БАН. "Закъсняла обич" е първата му поетическа книга. Творческата душевност на автора е съпричастна с вечните любовни проблеми на нашия съвременник.


ЛЮБОВНА ЛИРИКА ЛЮБОВНА ЛИРИКА
/Стихотворения/

Автор: Ива Стаменова
Редактор: Емил Рупел
Художник: Нина Петева

Книгата на младата поетеса Ива Стаменова съдържа 25 стихотворения и поетични миниатюри, обединени от творческия натюрел на младостта й. Любов и ревност, момичето, превръщащо се в жена, и сложния живот пред него, огънят и ледът - това са само част от лиричните въжделения в книгата.


МОРЕТО ОТВЪТРЕ МОРЕТО ОТВЪТРЕ
/Лирика/

Автор: Минко Цоневски
Редактор: Емил Рупел, Красимир Георгиев

Книгата "Морето отвътре" е второ преработено и допълнено издание със стихове на поета Минко Цоневски. Уводните думи към стихосбирката са на големия поет Александър Геров, който през 1995 г. е написал: "Драги Минко, благодаря за изпратената ми стихосбирка. Прочетох я с голямо удоволствие. Отдавна не съм чел с такава наслада истинска поезия. Поздравявам те и ти желая още по-големи успехи." В книгата "Морето отвътре" са включени цикли от стихосбирките на Минко Цоневски "Черна светлина", "Искри", "Сърце, приятелю мой", "Клада от бръчки" и "Ръкопляскане с юмруци".

ДА СТИГНЕШ ДО ЗВЕЗДА ДА СТИГНЕШ ДО ЗВЕЗДА
/Избрана лирика/

Автор: Борис Петров-Ботев
Редактор: Емил Рупел

Книгата съдържа стихове и епиграми на поета Борис Петров-Ботев. Борис Петров-Ботев е роден на 18.08.1929 г. в с. Липен, обл. Монтана. Завършил е Учителски институт във Враца. Дълги години е работил като учител и военен. Цял живот пише поезия. Малкото публикации, които е реализирал, само говорят за неговата скромност.


ДОВИЖДАНЕ, ЛЯТО ДОВИЖДАНЕ, ЛЯТО
/Стихотворения/

Автор: Цветко Цветков
Редактор: Емил Рупел

Цветко Цветков е роден в с. Банище, Македония, през 1941 г. Започнал е да пише стихове далеч от родината. Съвсем естествено е неговото чувствително сърце да потърси своето ехо по хълмовете на любовните си проблеми и по спиралите на вековете. Този здрав български дух не се предава. "Довиждане, лято" е първата лирична книга на поета.© Copyright Fliorir 2006. All rights reserved.